Verpleegkundig uitwendige therapie

Verpleegkundig uitwendige therapie

De huid is ons grootste zintuigorgaan en neemt stoffen op subtiele manier waar. Uitwendige therapie speelt daarop in met een behandeling die bestaat uit een ritmische inwrijving, een bad, of plaatselijke behandeling met een olie, zalf of een thee. Deze fijne materialen werken diep door in de onderliggende weefsels en organen. De behandeling ondersteunt en stimuleert daarmee het zelfgenezend vermogen van de mens.

Uitwendige therapie wordt toegepast wanneer 'de algehele conditie onder druk staat'. Denk bijvoorbeeld aan burn-out, kanker, slapeloosheid, rouwverwerking, chronische ziekten als fibromyalgie, reuma of MS, psychiatrische ziektebeelden of een ingrijpende gebeurtenis in je leven.

 

Uitwendige therapie is geschikt voor alle leeftijden, van zuigelingen tot hoogbejaarden. Thuis kun je zelf al veel doen en daarom geven we materialen en adviezen mee waarmee je zelf aan de slag kunt. Wat we vaak merken is dat iemand tijdens de behandelingen meer overzicht krijgt en daarin zijn koers weer zelf kan bepalen: ‘Je hebt me geholpen mijn energie weer te bundelen zodat ik de kracht ontwikkelde om veranderingen door te zetten waar ik aan toe was.’
De duur van de behandeling is inclusief het narusten ongeveer 60 minuten; de frequentie 1 keer per week. Het hele proces zal 7 tot 12 weken duren.

 

Beschrijving van een behandeling

Allereerst maken we kennis in een persoonlijk gesprek. Aan de hand hiervan, en eventueel de verwijzing van de arts, maken we een keuze voor een specifieke olie. In de behandeling brengen we per lichaamsdeel de olie aan op de huid met ritmische bewegingen. Na de behandeling blijf je, warm toegedekt, een half uur narusten. Daarna wordt je gewekt met een kopje thee en kun je naar huis gaan