De avonturen van een tuin (en een tuinman)

Of hoe belangrijk onkruid kan zijn

Met flinke halen grijp ik om mij heen, hou het groen stevig vast en trek met name de grasjes met wortel en al uit de grond. Het is droog en de grond is hard, veel wortels blijven zitten. De ruimte die ontstaat door te grazen als een hongerige koe is zo open dat ik hoop dat de aanhoudende droogte de grond verder uitdroogt en de subtiele grasworteltjes die zijn blijven zitten alsnog het loodje leggen. Maar ik weet ook dat een klein buitje genoeg is om mijn hoop te laten verdampen. Ik probeer daarom zo veel mogelijk mee te bewegen met de ‘wispelturigheid’ van de natuur, laat mij inspireren door wat ik meen te zien en te merken en laat de hoop een minimale rol spelen (met hoop onderhoud je geen tuin).

 

Op andere plekken in de tuin is het wiedbeleid bijvoorbeeld heel anders, daar laat ik de grasjes juist staan omdat ze mooi combineren met omringende gewassen zoals de felpaarse bolderik, het paarse ezelsoor en zachtgele Sint Janskruid. Hier is goed te zien dat grasjes verschillende beplantingen met elkaar verbinden. Wieden doe ik zelden rücksichtlos, het is een soort vormgeven, op een bepaalde plek spelen met planten om op die manier het geheel te versterken. Zo beschouwd bestaat er ook geen onkruid maar gaat het meer om planten die op een ongewenste plek staan of planten waar er erg veel van zijn.

 

Vaak maak ik hoekjes in een tuin waar bijvoorbeeld brandnetels flink kunnen groeien, het zijn erg belangrijke planten; ze brengen belangrijke stoffen in de grond, vlinders/rupsen verblijven er graag, je kan er een zeer heilzame gier (vloeibare mest) van maken, goeie soep, kaas etc. Zevenblad, wellicht een van de meest gevreesde (on)kruiden, is een goede vervanger van basilicum als het gaat om het maken van pesto en bloeit mooi (ik ken zelfs een ontwerper die zevenblad toepast in zijn tuinen), berenklauw (nog meer gevreesd dan zevenblad) is zelfs eetbaar en lekker, vooral het zaad (maar je moet dan niet de grote berenklauw hebben). En daarnaast zijn bepaalde planten, zeker wanneer ze vaak voorkomen in een tuin, zogenaamde indicatoren, ze zeggen iets over de plek waar ze staan. Maar hier wil ik het er uit!

 

Voor meer informatie over het tuinproject van het Therapeuticum klik hier

Spreekt de tuin je aan? Loop eens langs om te kijken of het iets voor jou kan zijn. Tuinman Kees is er op dinsdag tussen 11-14 u.

Je kan je ook aanmelden bij Liselot Schiphorst via email: fysiotherapieliselot@gmail.com