Corona vaccinatie campagne

De covid-19 vaccinatie ronde bij de huisarts loopt op z'n einde! U vindt op deze pagina actuele informatie. Kijk ook op thuisarts.nl, coronavaccinatie.nl en rivm.nl + info over het uitnodigen van 12-17 jarigen met griepprik indicatie

(16 juli '21)

Vanwege de vakantieperiode wordt deze pagina weer bijgewerkt vanaf 9 augustus.

 

(1 juli '21)

UITNODIGEN GEZONDE JONGEREN VAN 12-17 JAAR

 

Vanaf volgende week zullen jongeren een uitnodigingsbrief gaan ontvangen van de GGD om een corona vaccinatie (met 2x het Pfizer vaccin) te kunnen halen.

Vanaf 2 juli kunnen zij hiervoor een afspraak inplannen.

 

Ook voor deze groep vinden wij keuzevrijheid van het grootste belang (zie ook de informatie hieronder bij 29 juni).

Om tot een goed gewogen keuze te kunnen komen, brengen wij daarom onderstaande informatie onder de aandacht, naast uiteraard ook de informatie van de Rijksoverheid :

 

De visie van het artsencollectief: Klik HIER

 

Op zondag 4 juli a.s. van 19.30u tot 20.30u is er het Online Vaccinatie Vragenuurtje  Via zoom kun je je vragen stellen aan onafhankelijke medische experts/ artsen.

 

Is het medisch-ethisch verdedigbaar om gezonde kinderen te vaccineren tegen Covid-19? www.jonawalk.com/kinderen-vaccineren-voor-covid19:

(Belangrijk: Dit stuk is niet door het peer-review process gegaan. Het is geschreven als opiniërend, vak-inhoudelijk artikel, bedoeld voor publicatie in een medisch tijdschrift. De tekst moet alleen in die context worden gelezen.)

 

(29 juni '21)

 

UITNODIGEN VAN JONGEREN VAN 12-17 MET EEN MEDISCHE INDICATIE

 

In het nieuws is geweest dat de huisartsen een deel van de kinderen van 12-17 jaar gaan uitnodigen.

Het gaat om de groep kinderen van 12-17jaar in onze praktijk met een griepprik indicatie. Zij kunnen erop vertrouwen dat ze via ons (huisarts) worden uitgenodigd voor een vaccinatie met het Pfizer vaccin via de GGD, wij verwachten de brieven hierover in de eerste 1 a 2 weken van juli te versturen.

(Pfizer is op dit moment het enige vaccin dat is goedgekeurd voor kinderen van 12+, hierin is dus geen keuze mogelijk)

Houd de website in de gaten voor meer informatie. (dit voorkomt veel vragen aan de telefoon, waarop wij ook het antwoord nog niet hebben).

 

Aangezien wij vrije keuze een groot goed vinden, ook voor jongeren vanaf 12 jaar, zullen wij de uitnodigingen voor deze groep gaan versturen.

Wij hebben wel vraagtekens bij de meerwaarde van de corona vaccinatie voor deze groep (zowel voor het effect op de gezondheid van de jongere zelf als voor de bijdrage die deze vaccinatie wel of niet levert aan het verbeteren van de groepsimmuniteit). En daarnaast onze zorgen over de lange termijn effecten die deze vaccinatie wellicht met zich mee brengt, waar we nu nog geen zicht op KUNNEN hebben. In het enige onderzoek dat is gedaan naar de Pfizer vaccinatie zijn slechts 1118 kinderen gevaccineerd, dit is te weinig om zeldzamere (risicovolle) bijwerkingen al te detecteren.

Ook internationaal is er terughoudendheid bij het vaccineren van jongeren. Zie o.a. info van de WHO (World Health Organization): HIER (lees bij : who should not take the vaccine) en voor wie een wetenschappelijk artikel wil lezen (in het engels) klik HIER.

Wij zijn zeker niet tegen vaccineren, maar deze brief op de site van de NVKP is het lezen waard.

 

Daarnaast komen er de komende tijd vermoedelijk ook vaccins beschikbaar met een gunstiger risicoprofiel (wel beschermend, maar minder / minder onvoorspelbare bijwerkingen).

 

TWEEDE RONDE Covid-vaccinatie:

iedereen die inmiddels een eerste prik heeft gehad, kan een afspraak maken voor de tweede prik. 12 juni is achter de rug, de volgende prikronde is op 3 juli (tussen 9-12u).

Afgelopen week heeft een grote groep mensen op de praktijk hun 2e vaccinatie gekregen, op 3 juli krijgen de laatste mensen hun 2e prik.

 

Belangrijk te weten: wij kunnen geen individuele prik afspraken inplannen, omdat we altijd 10-11 prikken tegelijk moeten klaarmaken & gebruiken.

 

In het nieuws komen steeds verschillende termijnen tussen eerste en 2e prik, heel verwarrend. Op 27 mei is er weer een nieuw advies gekomen, namelijk minimaal 6 weken. Dit betekent dat ook mensen bij wie is gezegd dat ze pas in juli voor de tweede prik kunnen komen, nu al een afspraak kunnen maken.

Als u op 6 mei bent geprikt, bent U het als het echt niet anders kan ook welkom om 12 juni, er zijn dan 5 en een halve week verstreken. Dit is in elk geval anderhalve week meer dan de eerst geadviseerde 4 weken. Lukt het wel, dan liever op de 3e juli.

 

Vanaf 5 juni kunnen mensen die de Astra Zeneca vaccinatie geweigerd hebben/ hiervan hebben afgezien, een afspraak maken bij de GGD.

 

 

Inplannen kan weer via UwZOrgOnline (inplannen kan vanaf vrijdag 28/5).

Lukt het niet via UwZorgOnline kunt u ook telefonisch een afspraak inplannen.

 

Voor mensen die de eerste prikrondes hebben gemist, is er in elk geval de mogelijkheid om in deze tweede ronde een vaccinatie te krijgen.

Houd voor verdere informatie de website van RIVM en GGD in de gaten, u vind hier ook periodiek een update.

 

Mensen van < 60 jaar oud met medische indicatie (geboren in 1961 of daarna) worden via de GGD gefaseerd opgeroepen, wij hebben de lijst met mensen die hiervoor in aanmerking komen reeds doorgegeven aan de GGD. Dit zijn dezelfde mensen die ook jaarlijks voor de griepvacinatie worden opgeroepen.

Dus: kreeg u voorheen geen griepprik, ontvangt u dus ook nog geen brief van de GGD.

In principe ontvangt u de uitnodiging van de GGD uiterlijk voor 20 mei.

 

KOMT U WEL IN AANMERKING VOOR EEN GRIEPPRIK, MAAR HEEFT U GEEN BRIEF VAN DE GGD ONTVANGEN: LAAT ONS DIT DAN Z.S.M. WETEN, LIEFST PER MAIL

 

Het vaccin dat wij als huisartsenpraktijk ter beschikking hebben is Astra Zeneca. Zoals u waarschijnlijk ook via het nieuws hebt vernomen, wordt dit vaccin inmiddels alleen nog maar gebruikt voor mensen van ouder dan 60 jaar, in verband een met zeldzame, maar ernstige bijwerking.

 

Er is hierin geen keuze mogelijk. De verwachting is dat in de loop van het jaar, als er meer en andere vaccins beschikbaar komen, de toegankelijkheid ook groter zal zijn, maar op dit moment kunnen we hierin niets toezeggen. Het is niet goed te voorspellen welke vaccin wanneer beschikbaar komt, en voor wie.

 

Mensen met een BMI > 40 EN ouder dan 60 jaar die nog geen oproep van de huisarts hebben gehad, kunnen contact met ons opnemen.

 

Harde contra-indicaties voor vaccinatie zijn: allergie voor ingredienten van vaccinatie of eerdere ALLERGISCHE reactie op een vaccinatie (een eerdere bijwerking van vaccinatie is GEEN allergie).

 

Relatieve contra-indicaties:

- het gebruik van immuunsuppressiva

- gebruik bloedverdunners: hierbij is vaccinatie gewoon mogelijk, maar zijn er extra afspraken over hoe lang de injectie plek na de prik moet worden afgedrukt.

 

Een kleine groep mensen is via de specialist in het ziekenhuis opgeroepen, voor een vaccinatie via de GGD of het ziekenhuis.

 

Informatie

 

Over de corona-vaccinatie bij Rijksoverheid, klik HIER (coronavaccinatie.nl)

Op thuisarts.nl 'Ik denk erover prikken tegen corona te gaan halen'.

Veelgestelde vragen en achtergronden bij het RIVM 

en zie ook www.rivm.nl/veelgestelde-vragen-griepprik-pneumokokkenprik-en-coronavirus-covid-19

 

Hoe kom ik tot een gewogen besluit t.a.v. het corona vaccin? Brief geschreven door een Bergense huisarts, die handvatten geeft om zelf tot een besluit te komen.

 

Er komen vragen bij ons voor een 'ontheffing voor de avondklok'. Zoals ook voor andere verklaringen geldt hiervoor dat behandelend artsen geen verklaringen afgeven.

Zie hiervoor "Verklaring - Geen verklaring-" van de KNMG. U kunt overwegen de 'Eigen verklaring avondklok' in te vullen, te vinden op de site van de Rijksoverheid.

Voor vragen omtrent het dragen van een mondkapje, zie hier: