De avonturen van een tuin (en een tuinman): De Lente?

Eind oktober. Morgen vaart het pontje thuis op de Lek (Culemborg) niet meer. Zware voertuigen mogen al ruim een maand niet meer mee naar de overkant en op andere grote rivieren varen alleen nog maar schepen met halve ladingen of helemaal niet. Het is nog steeds droog.

Meer dan een maand geleden leken al onze tuinen meer op een woestijn dan op een tuin maar binnen een paar weken na de ergste droogte had het een paar dagen zo nu en dan geregend en waren de compleet verdorde gazonnetjes als een donderslag bij heldere hemel weer groen als gras. Bij mij bloeiden de rozen  - alle rozen, voor de derde keer!, bloeiden veel gewassen voor de tweede keer (met name die uitsluitend in het voorjaar bloeien), liepen struiken weer uit die hun blad hadden laten vallen uit voorzorg tegen de droogte en bleek er überhaupt veel minder dood dan gedacht.

 

Een acanthus mollis, akant of doornige berenklauw (niet te verwarren met de brandwonden- veroorzakende gewone berenklauw), bloeit ‘normaal’ gesproken (ik heb al ruim 10 jaar geen normaal jaargetijde meer meegemaakt) van mei tot juli.

Met een beetje geluk bloeit die bij mij half november. Hij is hard op weg sinds ik dacht dat die deze zomer was overleden, de grond toen zelfs totaal kaal was maar er plots een klein getand rozetje rap steeds groter werd en nu dus bijna op z’n hoogtepunt is.

Ik weet elders acanthussen te staan die momenteel zo goed als verdord zijn en bijna op het punt staan zich volledig terug te trekken in de bodem; ik zou haast zeggen ‘zoals-het-hoort’.

 

Laatst zag ik bij een klant in de tuin een vier- of vijfjarige appelboom, vol in het blad, dikke rode appels en bloesems tegelijk.

Kortom, de lente is begonnen!

Nou, niet dus, deze reacties van de natuur tonen allereerst en voornamelijk hun energetische reactie op overvloed (aan hitte) en schaarste (aan water).

Blijkbaar is zij in staat om te ‘wachten’, energie in te houden of misschien anders gezegd, mee te bewegen met het weer, het klimaat en dan maar een keer niet te doen wat gebruikelijk is.

Daar kunnen we nog wat van leren.

 

Voor meer informatie over het tuinproject van het Therapeuticum klik hier

Spreekt de tuin je aan? Loop eens langs om te kijken of het iets voor jou kan zijn. Tuinman Kees is er op dinsdag tussen 11-14 u.

Je kan je ook aanmelden bij Liselot Schiphorst via email: fysiotherapieliselot@gmail.com