De avonturen van een tuinman

Sinds kort beheer ik ook het gedeelte van de tuin dat bij de bewoners hoort, aan de achterkant van het Therapeuticum.

Een tijdje geleden had ik de bewoners de vraag voorgelegd of ze ook bloembollen in het grasveld wilden en vorige week zijn ze ook geplant met een lagere schoolklas, 32 kids en een zestal ouders (een van de bewoonsters is de juf).

 

Werken met kinderen vind ik altijd leuk, sowieso is hun aandacht altijd prachtig om waar te nemen; de gretigheid wanneer ze naar aanleiding van iets wat ik vertel denken aan iets wat ze zelf hebben meegemaakt en dat dan moeten vertellen is aanstekelijk en neem ik altijd erg serieus. Soms zijn ze dermate enthousiast dat ze struikelen over hun woorden.

 

Altijd zitten er kinderen tussen die er niets aan vinden; ‘stomme bollen’, zie ik ze denken. Gelijk hebben ze natuurlijk want sinds wanneer vinden alle kinderen hetzelfde leuk? Een meisje; haar jas open, alleen een t-shirt aan terwijl het hartstikke koud was maar ze was vuurrood aangelopen van de opwinding over door haar gevonden wormen. Ze had ze zelfs namen gegeven; Gormpje, Dorpje en Wormpje. Misschien vond ze de bollen saai, te dood wellicht, er is per slot van rekening weinig leven waar te nemen in bolletjes terwijl de wormen bewegen, glimmen en kronkelen. 

 

Op zo’n moment bestaat er bij mij geen enkele behoefte haar te bewegen bollen te planten want het gaat er om wat zij wil, niet wat ik in mijn hoofd heb, dus ik vertel haardat er ongeveer 7 soorten zijn die van boven naar beneden kruipen en een stuk of 6 soorten die van links naar rechts kruipen, zo’n dertien verschillende soorten dus. Ze kijkt in de papieren zak en is even stil.

‘Dit zijn wormen die van links naar rechts kruipen, dat zie ik,’ klinkt het zeer gedecideerd, zoals een autoriteit op wormengebied het zou kunnen verwoorden.

‘Oke,’ beaam ik kort en bondig, enigszins overrompeld door haar stelligheid en volledig zonder de behoefte het te willen weerleggen, ‘ik denk het ook, dat heb je goed gezien.’

‘Dan weet je natuurlijk dat wormenpoep de meest gezonde poep is, voor in de tuin dan.’

Ze kijkt me aan met een blik alsof zij degene is die dat heeft ontdekt.

 

Voor meer informatie over het tuinproject van het Therapeuticum klik hier

Spreekt de tuin je aan? Loop eens langs om te kijken of het iets voor jou kan zijn. Tuinman Kees is er op dinsdag tussen 11-14 u.

Je kan je ook aanmelden bij Liselot Schiphorst via email: fysiotherapieliselot@gmail.com