Week tegen eenzaamheid: 29 sept - 6 okt

A.s. donderdag start in Utrecht de "Week tegen Eenzaamheid", van 29 september tot en met 6 oktober. Deze week worden er in Utrecht veel verschillende activiteiten georganiseerd. Ontmoeting en verbinding staan centraal.

In de "Week tegen Eenzaamheid" van worden in Utrecht diverse activiteiten georganiseerd. Een overzicht hiervan is te vinden op de website van Utrecht Omarmt:

klik HIER

 

Eenzaamheid is één van de gevoelens die wij als mensen mogen ervaren, net als boosheid, blijdschap en verdriet. Eenzaamheid is best complex. Er zijn veel verschillende soorten eenzaamheid (sociale, emotionele, chronische, situationele, existentiële, etc).

Daarnaast kan er bij langdurige eenzaamheid een exponentieel effect optreden door de inzet van een negatieve spiraal: het start bij een onprettig gevoel van eenzaamheid, meer terugtrekken, negatieve gedachtes, dalende eigenwaarde, verder terugtrekken en uiteindelijk ook risico’s op mentale en fysieke gezondheidsklachten en ongezond gedrag. Vaak is er wel een verlangen naar meer leefplezier, maar zit iemand vast in de situatie. Het is dan zaak om samen met iemand met tijd, aandacht en verschillende mogelijkheden op zoek te gaan naar meer leefplezier. 

 

Ben je eenzaam of wil je iemand met eenzaamheidsgevoelens ondersteunen? 

Het Infopunt van het NIZU (Netwerk Informele Zorg Utrecht) is beschikbaar voor vragen over eenzaamheid of de inzet van vrijwilligers. Op werkdagen tussen 9:00 en 13:00 uur via 030-2361745 of infopuntiz@nizu.nl.