Bericht van de tuinman

Regelmatig krijg ik de vraag waarom de planten op dit moment zo groot/hoog en rijkbloeiend zijn terwijl het (overwegend) zo droog is. Ook in de Therapeuticum tuin is de groei spectaculair, zelfs op de doorgaans meest droge plekken terwijl er geen enkele keer gesproeid is!

Daarnaast valt het mij op dat de appelbomen, over peren hoor ik het vreemd genoeg minder, zo veel appels aan de boom hebben hangen dat de takken nu al ver doorbuigen terwijl ze nog lang niet tot hun normale afmeting zijn uitgegroeid. Veel appels vallen dan ook af (rui wordt dit genoemd) en dit lijkt voornamelijk te maken te hebben met de beperkte energie van de boom, niet alle appels kunnen tenslotte afrijpen.


Er zijn echter ook gewassen die niet zo uitbundig reageren maar zelfs tamelijk onverwachts het loodje leggen. Dat onverwachte zit ‘m dan in het feit dat het geen jonge aanplant betreft maar redelijk stevige gewassen zijn die het al jaren goed deden. Natuurlijk zijn er allerlei verschillende oorzaken voor deze fenomenen maar veel heeft volgens mij  te maken met de droogte van vorig jaar zomer. Als gevolg daarvan is het grondwaterpeil op veel plekken nu nog altijd laag, lager dan dat het daarvoor was. En soms is dat voor een gewas net effe teveel, doen de extreme weerschommelingen en die lage grondwaterstand ze uiteindelijk de das om terwijl hetzelfde gewas het op een paar meter afstand nog goed doet. Aan alles komt een keer een eind.

 

In ieder geval is de reactie van de natuur over het algemeen traag te noemen wanneer het reageert op iets dat zich voordoet. Ik denk dat veel gewassen nu pas reageren op vorig jaar.
Elke plant is gericht op het produceren van zaad ten behoeve van nageslacht en wellicht doen ze nu extra hun best, alsof ze ‘aanvoelen’ dat het er nu om spant. Zo aantrekkelijk mogelijk zijn voor de bestuivers zodat ze bestoven worden.

 

Voor meer informatie over het tuinproject van het Therapeuticum klik hier

Spreekt de tuin je aan? Loop eens langs om te kijken of het iets voor jou kan zijn. Kees is er op woensdag tussen 11-14 u.

Je kan je ook aanmelden bij Liselot Schiphorst via email. fysiotherapieliselot@gmail.com