Corona vaccinatie campagne

Het vaccineren in de provincie Utrecht is in volle gang! Lees hier meer. U vindt op deze pagina informatie. Kijk ook op thuisarts.nl, coronavaccinatie.nl en rivm.nl

(10 mei '21)

 

Huidige situatie:

De uitnodigingen voor mensen geboren in 1960 zijn verstuurd, in de uitnodigingsbrief vind u informatie hoe en wanneer u een afspraak in kunt plannen, met daarbij de aanvullende info van het RIVM, verderop vind u (links naar) extra informatie. Op 14 mei is nog een vaccinatie mogelijkheid.

Voor mensen die deze prikrondes hebben gemist, is het nu nog niet duidelijk wat dan de alternatieve opties zullen zijn. Houd hiervoor de website van RIVM en GGD in de gaten, u vind hier ook periodiek een update.

Inmiddels zijn de mensen geboren in 1956,1957 en een groot deel 1958 en 1959 gevaccineerd, evenals een aantal mensen met BMI> 40 van 18-64 jaar.

 

Mensen van < 60 jaar oud met medische indicatie (geboren in 1961 of daarna) worden via de GGD gefaseerd opgeroepen, wij hebben de lijst met mensen die hiervoor in aanmerking komen reeds doorgegeven aan de GGD. Dit zijn dezelfde mensen die ook jaarlijks voor de griepvacinatie worden opgeroepen.

Dus: kreeg u voorheen geen griepprik, ontvangt u dus ook nog geen brief van de GGD.

In principe ontvangt u de uitnodiging van de GGD uiterlijk voor 20 mei.

 

Het vaccin dat wij ter beschikking hebben is Astra Zeneca. Zoals u waarschijnlijk ook via het nieuws hebt vernomen, wordt dit vaccin inmiddels alleen nog maar gebruikt voor mensen van ouder dan 60 jaar, in verband een met zeldzame, maar ernstige bijwerking.

 

Hierdoor kunnen mensen behorend tot een risicogroep (met aandoeningen zoals onder andere diabetes, hartvaatziekten of longaandoeningen)

en geboren in/na 1961 op dit moment niet via de huisarts gevaccineerd worden.

Er wordt nu gezocht naar een route dat deze mensen via de huisarts opgeroepen gaan worden voor een vaccinatie bij de GGD, welk vaccin dit zal zijn is op dit moment niet helemaal duidelijk. Er is hierin geen keuze mogelijk. De verwachting is dat in de loop van het jaar, als er meer en andere vaccins beschikbaar komen, de toegankelijkheid ook groter zal zijn, maar op dit moment kunnen we hierin niets toezeggen. Het is niet goed te voorspellen welke vaccin wanneer beschikbaar komt, en voor wie.

 

Mensen met een BMI > 40 EN ouder dan 60 jaar die nog geen oproep van de huisarts hebben gehad, kunnen contact met ons opnemen.

 

Een inschatting van BMI in het lijstje hieronder, uitrekenen kan HIER:

Lengte (cm)Gewicht (kg)

150 cm90 kg

155 cm96 kg

160 cm102 kg

165 cm109 kg

170 cm116 kg

175 cm123 kg

180 cm130 kg

185 cm137 kg

190 cm144 kg

195 cm152 kg

200 cm160 kg

 

Harde contra-indicaties voor vaccinatie zijn: allergie voor ingredienten van vaccinatie of eerdere ALLERGISCHE reactie op een vaccinatie (een eerdere bijwerking van vaccinatie is GEEN allergie).

Relatieve contra-indicaties:

- het gebruik van immuunsuppressiva

- gebruik bloedverdunners: hierbij is vaccinatie gewoon mogelijk, maar zijn er extra afspraken over hoe lang de injectie plek na de prik moet worden afgedrukt.

 

Een kleine groep mensen wordt via de specialist in het ziekenhuis opgeroepen, voor een vaccinatie via de GGD.

 

Informatie

 

Over de corona-vaccinatie bij Rijksoverheid, klik HIER (coronavaccinatie.nl)

Op thuisarts.nl 'Ik denk erover prikken tegen corona te gaan halen'.

Veelgestelde vragen en achtergronden bij het RIVM 

en zie ook www.rivm.nl/veelgestelde-vragen-griepprik-pneumokokkenprik-en-coronavirus-covid-19

 

Hoe kom ik tot een gewogen besluit t.a.v. het corona vaccin? Brief geschreven door een Bergense huisarts, die handvatten geeft om zelf tot een besluit te komen.

 

Er komen vragen bij ons voor een 'ontheffing voor de avondklok'. Zoals ook voor andere verklaringen geldt hiervoor dat behandelend artsen geen verklaringen afgeven.

Zie hiervoor "Verklaring - Geen verklaring-" van de KNMG. U kunt overwegen de 'Eigen verklaring avondklok' in te vullen, te vinden op de site van de Rijksoverheid.

Voor vragen omtrent het dragen van een mondkapje, zie hier: