Covid-19 vaccinatie 5- 11 jarigen

Een paar overwegingen rondom het vaccineren van gezonde kinderen tegen covid-19

Wat moet het voor ouders een lastige keuze zijn, wel/niet je kind laten vaccineren? Wij zijn zeker niet tegen vaccineren, maar hebben wel vraagtekens bij het vaccineren van alle gezonde kinderen. Hierbij wat achtergrond informatie om van meerdere kanten keuzes te belichten.

De Nederlands Vereniging voor Kindergeneeskunde:

19 november schreven zij: “Vaccinatie 5 – 11-jarigen alleen bij hoog risico” (klik hier) (Dit was een bericht toen de delta variant nog de belangrijkste variant was, inmiddels is dit de veel mildere omicron). En op 14 januari '22: Informeer je goed over vaccinatie (klik hier) .

Naast de bekende informatie bronnen van de Rijksoverheid en het RIVM, zijn er ook overwegingen en links naar aanvullende informatie te vinden op artsencollectief.nl, waaronder een artikel 'Gezonde kinderen vaccineren tegen corona? Waarom eigenlijk?'. De informatie van het artsencollectief valt niet onder het standpunt van LHV (Landelijke Huisartsen Vereniging) en NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap), en hiermee ook buiten het kader van het NPA (Nederlandse Praktijkaccreditatie) keurmerk.

Zoals ook de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde zegt: het is goed dat ouders zelf een keuze kunnen maken'.

Belangrijk om te beseffen is dat een kind na een infectie al afweer opbouwt op tegen het coronavirus. Inmiddels zijn er al veel lagere schoolkinderen die een infectie met covid-19 hebben doorgemaakt. De meeste kinderen worden niet heel ziek van corona. De kans op een tweede infectie die dan heel ernstig verloopt is heel erg laag  (klik hier: Rijksoverheid).