De avonturen van een tuinman richting de lente

Sneeuwklokjes, krokussen, Bergenia’s (schoenlappersplant), rozen, korenbloem, muurbloem, adderwortel; ik heb ze de afgelopen weken ergens zien bloeien en nog wel meer. Ik heb het al een keer eerder gesteld; volgens mij is de natuur niet in de war, alle gewassen bewegen  mee met het afwijkende klimaat c.q. vreemde weer, met name waar het de snelle opeenvolging van verschillende weertypen betreft.

Zo werkt de natuur überhaupt, ze gaat mee met de flow, reageert op wat zich voordoet maar ergens moet dat toch een grens kennen, zou ik denken.

Een aantal planten bij mij in de tuin hebben de bloei niet gehaald omdat ze, trouw reagerend op de afgelopen zomerse hitte, zich inhielden, ‘rustig’ hebben afgewacht op betere tijden.

Toen het vervolgens weken later ging regenen gingen ze verder met groeien alsof er niets was gebeurd maar uiteindelijk kwamen ze niet tot bloei omdat het toen weer te koud was geworden met als gevolg dat de planten een winterbeeld hebben dat ze nooit eerder hadden; in vol ornaat maar een aantal slaphangende bladeren en dito steel met de bloem in knop.

Het vreemde is dus dat ze tot op heden niet afsterven ondanks de kou. Wellicht is de kou niet definitief genoeg en/of wordt het telkens net op tijd weer warm genoeg om hun volkomen slapgevallen blad weer rechtop te laten komen.

 

Het wonderlijke is dat deze op-en-neer gaande beweging al weken voortduurt en zich soms zelfs  binnen een paar uur voltrekt. ‘Normaal’ speelt het leven van deze planten zich momenteel ondergronds af en komt in de komende lente het eerste blaadje, dan vervolgens het rozetje tevoorschijn en begint de plant van voor af aan tot het aan het eind van het groeiseizoen zijn cyclus heeft voltooid, de plant weer ondergronds gaat om dan vervolgens in de lente weer…. herfst, lente, herfst… u kent het wel.

Misschien is het huidige gedrag van de planten een voorbode van een nieuwe fase in de plantenwereld en de dieren kunnen dan natuurlijk niet achterblijven.

 

Voor meer informatie over het tuinproject van het Therapeuticum klik hier

Spreekt de tuin je aan? Loop eens langs om te kijken of het iets voor jou kan zijn. Tuinman Kees is er op dinsdag tussen 11-14 u.

Je kan je ook aanmelden bij Liselot Schiphorst via email: fysiotherapieliselot@gmail.com