RUNNING THERAPIE

(Hard)lopen om je beter te voelen!

Runningtherapie is een therapievorm waarbij je hoofdzakelijk met het lichaam bezig bent, maar de effecten ervan zal je met name op psychisch gebied ervaren. Het praten is in eerste instantie ondergeschikt aan het bewegen. Het gaat om het proces: rustig, gemakkelijk en met aandacht lopen. Genieten van de omgeving. Je loopt ontspannen en je hoeft er niet hard voor te werken. Zo zorg je ervoor dat het hardlopen energie oplevert in plaats van dat het energie kost. De afstand van de duurloop zal gedurende de therapie stapsgewijs toenemen, wat een gunstig effect heeft op o.a. de aanmaak van dopamine, endorfine, serotonine en op de afname van de afgifte van cortisol, ook wel het stresshormoon genoemd. Hierdoor neemt de stresstolerantie toe en verbetert je stemming.

 

Het effect van beweging
(Hard)lopen is niet “alles of niets”, maar een leerproces waarbij je lichaam went aan beweging. In die zin lijkt de beoefening van (hard)lopen op veel processen in het leven. Dit leerproces heeft dan ook effect op andere terreinen van je leven. Je leert gedoseerd omgaan met jouw energie. Een geslaagde runningtherapie geeft je weer perspectief en de mogelijkheid ook op andere terreinen van je leven grenzen te verleggen/bewaken en te respecteren.

 

Wanneer en voor wie?

Je hoeft zeker niet sportief te zijn of ervaring met hardlopen te hebben. Runningtherapie is zeer geschikt voor mensen die om diverse redenen nauwelijks op eigen kracht tot bewegen komen. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van de volgende verschijnselen kan runningtherapie iets voor je zijn:

Depressie of sombere gevoelens
Herstel van Burn-out en terugvalpreventie
(Sociale) angststoornis of paniekaanvallen
Stress (piekeren, onzekerheid, hyperactiviteit)
Slechte lichamelijke conditie door overgewicht
Somatisch Onklaarbare Lichamelijke Klachten (SOLK)
Lusteloosheid of slapeloosheid
Eetproblematiek
 

Door te gaan (hard)lopen breng je van alles bij jezelf in beweging, letterlijk en figuurlijk. Dit kan o.a. tot resultaat hebben:

Meer rust in je hoofd, minder piekeren
Een voldaan gevoel ervaren, meer in het hier en nu zijn
Contact leren maken met je lijf en de bijbehorende sensaties
Een betere nachtrust
Somberheid en angst afneemt
Tijd aan jezelf besteden
Een verbeterde longfunctie
Een betere conditie opbouwen
Vermindering van lichamelijke klachten
(over) Gewicht regulatie
Het leren beheersen van de beschikbare energie
Verbeteren van jouw zelfbeeld en zelfwaardering
 

 

RUNNING THERAPIE IN DE PRAKTIJK

Tijdens een intakegesprek maken we aan de hand van een vragenlijst de balans op. Waar liggen je behoeftes en hoe is jouw conditie. Vervolgens maken we samen een persoonlijk plan waarin staat welke doelen je wilt behalen en kan je andere wensen kenbaar maken. Het is aan te raden tijdens de intake je sportschoenen mee te nemen om te kijken of ze (nog) geschikt zijn om mee hard te lopen.

 

Het (hard)lopen wordt geleidelijk opgebouwd tot een rustige en ontspannen duurloop van 30 à 45 minuten. Daar hebben we minimaal 6 weken voor nodig, uiteraard kunnen we dit indien gewenst verlengen. We zijn elke sessie 1 uur onderweg. Belangrijk is dat je tijdens deze 6 weken start om ook zelf één à twee keer hard te lopen. Je herhaalt wat je hebt geleerd, voor het beste resultaat.

 

Halverwege evalueren we de voortgang. Tip: hou zelf een hardloop logboek bij. Aan het eind stellen we samen vast welke vooruitgang is geboekt en of dit in overeenstemming is met je persoonlijke doelen. Een verlenging is altijd bespreekbaar. Een individueel traject, zal het aantal sessies variëren tussen de 6 en 12 keer.

 

Waar besteed ik aandacht aan:

-        Bewust (rustig aan) hardlopen. Het beoefenen van de sport vanuit jouw manier van bewegen.

-        Voelen hoe je met de juiste techniek en de juiste aandacht, ontspannend en minder belastend kunt bewegen.

-        Ademhaling. Ademhalingsoefeningen voor- en achteraf. Een ademhalingsoefening tijdens het lopen zorgt ervoor dat je met dezelfde snelheid een lagere hartslag hebt. Door rustiger te ademen, ontspan je, spaar je energie en is je hoofd minder vol.

 

Bereikbaarheid

Tel.nr: 0641041213

Email: contact@jijzijn.nu, helen@therapeuticumutrecht.nl

Website: www.jijzijn.nu

Cookie Policy

Op deze pagina kunt u bepalen welke cookies wij mogen zetten.

Ervaring uitwendige therapie

 

Deze viltbloem met een prachtig hart kregen we van iemand die een serie verpleegkundige, ritmische inwrijvingen volgens Wegman-Hauschka, kort gezegt totaalinwrijving, onderging.

Het geeft een beeld van wat een totaalinwrijving voor iemand kan betekenen, iets wat we vaker terug horen:

 

‘Door de behandelingen kon ik mij weer openen en kwam ik bij de kern.’
‘Ik voel me weer één geheel, alles werkt weer met elkaar samen.’

 

Dit algemene beeld maken we specifiek met behulp van een van de vele soorten olie.

 

Huisartsenpraktijk

Huisartsenpraktijk

Spoedlijn

030-2759500 optie 1 8.00 tot 17.00 uur
Telefoon  

030-2759500

8.00 tot 16.00 uur
Huisartsenpost 

088-1309670

17.00 tot 8.00 uur en in het weekend
Fax  

binnenkort volgt hier eFax adres

 

 

 

E-consult en webagenda

In verband met het Corona virus kunt u momenteel alleen telefonisch afspraken inplannen. Het e-consult kunt u op de gebruikelijke manier inplannen:  

http://therapeuticumutrecht.uwzorgonline.nl

 

 

Recepten per e-mail

recepten@therapeuticumutrecht.nl Let op: lees de hiervoor geldende regels
   

UwZorgOnline

Om gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden van UwZorgOnline (econsult, online afspraak inplannen (vanwege coronamaatregelen tijdelijk alleen telefonische afspraak) en inzage medisch dossier), kunt u zich hier aanmelden:

Na uw aanmelding bevestigen wij dat u bij ons patient bent. Daarna kunt u gebruik maken van UwZorgOnline (meestal 1-2 werkdagen).

 

Algemene vragen voor de praktijk

info@therapeuticumutrecht.nl

 

Dagen spreekuur dokters:

Juliette van Gijsel:       maandag, donderdag en vrijdag

Miriam de Zwart:          maandag + woensdag, donderdagochtend en vrijdagochtend (tot half twee)

Jossi Tijdink:                maandag (+ avondspreekuur voor alle patienten), dinsdag en donderdag

Dokter Stelpstra en dokter Broeren zijn ook nog regelmatig aanwezig, maar niet meer op vaste wekelijkse basis.


Bereikbaarheid

De huisartsenpraktijk is telefonisch rechtstreeks bereikbaar van 8.00 tot 16.00 uur, voor spoed (optie 1) tot 17uur.

 

Spoedpost Huisartsen (voorheen Huisartsenpost)

Buiten kantooruren en in het weekend kunt u de Spoedpost Huisartsen bellen. Deze dienst is alleen bedoeld voor een dringende hulpvraag die niet kan wachten tot de eerstvolgende werkdag. ALTIJD EERST BELLEN088-1309670.

 

Uw huisarts

Als u bij de huisartsenpraktijk ingeschreven wordt dan krijgt u een eigen huisarts. We streven ernaar dat u zoveel mogelijk door uw eigen huisarts behandeld wordt, maar tijdens vakantie of in het geval van spoed kan het zijn dat een van de andere artsen u helpt. Deze arts heeft vanzelfsprekend toegang tot uw medische gegevens van de huisartspraktijk. Overigens hebben alle medische medewerkers werkzaam bij de huisartsenmaatschap Therapeuticum Utrecht inzage in uw gegevens.

We zijn opleidingspraktijk, o.a. verbonden aan de huisartsenopleiding van de Universiteit Utrecht, en we leiden ook POH-Somatiek, co-assistenten en doktersassistenten op.

Lees meer over uw huisartsen

Ervaring cursisten

Cursus Biografisch werken

"Als man en vrouw weet je een hele hoop van elkaar. De cursus 'Biografisch werken' verbindt door middel van zelfportretten in verschillende levensfasen de verhalen van ons van vroeger en gedrag en gevoel van nu met elkaar en maakt nog inzichtelijker. Alsof de laatste stukjes van een puzzel op hun plek vallen. De portretten ontroeren … zij laten mij - dieper dan op een foto - mijn man als kind en jongen zien toen we elkaar nog lang niet kenden." G en H. 

 

"Josée Niekus geeft me al een lange periode Kunstzinnige Therapie. Het Therapeuticum Utrecht biedt dit in een holistische benadering van de cliënt aan. Voor mij, een vrouw van 58 jaar oud, zijn dat individuele sessies. Coachgesprekken in combinatie met creatieve beeldende uitingsvormen zoals nat-in-nat schilderen, pasteltekenen, of werken met klei. Deze oefeningen zoekt zij voor mij uit op basis van de levensverhalen die ik haar vertel. Op zo'n manier kom je op een diepere, tot dan toe onontdekte laag van je bewustzijn terecht. Dit kun je aangrijpen om te groeien en ontwikkelen. Ik heb het idee dat ik heb geleerd me op een nieuwe manier te gaan verhouden tot feiten en gebeurtenissen, die ik eerst als probleemgebieden ervoer. Het verdriet dat me eerst uitholde is langzamerhand tot vruchtbare grond geworden". W.P. 

 

Cursus Rouwverwerking:

"Ik wil je bedanken voor de cursus en jouw liefdevolle begeleiding. Het was voor mij prettig om naast praten ook creatief aan de slag te kunnen met dit onderwerp. De cursus had een duidelijke structuur die mij houvast gaf en de opdrachten boden mij een richting met perspectief binnen het rouwproces. Dit heeft mij enorm geholpen een groot deel van het rouwproces aan te kunnen gaan en 'licht aan het eind van de tunnel te zien'. Ik vond het ook enorm prettig om dit in een groep te doen en zoveel herkenning te ervaren bij de andere deelnemers, omdat het op deze manier voelde alsof we het samen deden. Ik ben erg blij dat ik ingestapt ben!" D.M.

 

Cursus Rouwverwerking:

"Om met jou en met fijne jonge mensen een  kunstzinnig 'hulptraject' te mogen delen, vanuit de koude regenachtige wintertijd naar dit stralende voorjaar, was een groot goed. Zoveel 'zwaar weer', ook bij de jongeren, en toch nu lichtpuntjes! Je brengt richting en houvast, door je eigen zijn en begeleiding. Dank je andermaal." L.d.V.

 

"Een hele nieuwe visie op mijn levensloop, ik heb een andere kijk op het gedrag van mijn moeder gekregen, hoe zij zich gedroeg tijdens mijn jeugd."

 

"Het kwam echt bij me binnen."

Instructiefilms uitwendige therapie

Vijf instructiefilms voor verschillende uitwendige behandelingen

 

Barbara Poldervaart en Mirjam Zonneveld, (oud) verpleegkundigen uitwendige therapie van Therapeuticum Utrecht hebben in samenwerking met Plegan Opleidingen deze instructiefilms gemaakt.

 

Uitwendige behandelingen, die je thuis goed zelf kunt doen, als je maar weet hoe. Een professioneel reclamebureau heeft de filmopnames gemaakt en bewerkt.

Kijk op www.plegan.nl en onder kopje instructiefilms zijn de volgende filmpjes te vinden:

Een kort instructiefilmpje geeft uitleg over het klaarmaken en geven van de wikkel of het kompres en in een begeleidende tekst staan de specifieke aandachtspunten beschreven.

Voor vragen zowel inhoudelijk als over het verkrijgen van de materialen neem contact op met Jet Kop of Mirjam Zonneveld. Spreek uw vraag in op 030-2759502 dan bellen wij u terug.

Tuinproject Therapeuticum Utrecht

Het Therapeuticum heeft een tuinproject dat iets voor jou zou kunnen zijn. De tuin van het Therapeuticum bevindt zich rondom het gebouw waarin wij werken. Een groot aantal planten heeft een medicinale eigenschap en kunnen als zodanig gebruikt worden.

 

Voor mensen kan de tuin een aanlokkelijk karakter hebben. Naast dat je kunt genieten van het ontluiken van de natuur is de tuin een stedelijk rustpunt in het dynamische Utrecht. De tuin kent door haar natuurlijke principe een jaarritme dat voor jou belang kan hebben. De schijnbare eenvoud van de natuur kan een helende functie hebben wanneer je er in werkt. Dit geldt zeker wanneer je door een tijdelijke of chronische oorzaak behoefte hebt aan structuur maar ook toe bent aan een gezonde bezigheid, eventueel met anderen.

 

Tuinman Kees nodigt je uit om naar de tuin te komen! Samen met hem werk je in de tuin en doe je dingen die op dat moment het best bij je passen. Dat kan het wieden van onkruid zijn, het delen van planten, het graven van een grotere vijver, het knippen van dorre stengels maar ook het stapelen en metselen van muurtjes. Gedurende de winterperiode kan er ook geschilderd worden met verf die gemaakt wordt van planten of het maken van een eenvoudige 'huisapotheek' met gewassen uit de natuur. Daarnaast kun je ook veel leren over de natuur en deze tuin in het bijzonder.

 

Spreekt de tuin je aan? Loop eens langs om te kijken of het iets voor jou kan zijn. Kees is er op woensdag tussen 10-13 u. Je kunt hem bereiken via: keestuintt@gmail.com

Je kan je ook aanmelden bij Liselot Schiphorst via email. liselot@therapeuticumutrecht.nl

Cursussen

Workshop vrij schilderen aan de hand van 7 verhalen van moed in spannende tijden

Op 16 maart 2020 werd het stil op straat; snelwegen werden traag asfalt en mensen hadden zich verschranst achter de muren van hun huizen. Op last van de rijksoverheid moesten deuren op slot en kinderen thuis blijven. Terwijl de zon lange schaduwen uit de bomen trok, zaten we met z'n allen op de bank of stoel op telefoon of achter de laptop om te luisteren naar de juf, collega's of onze bazen: het begin van een onwerkelijke situatie waarbij de grenzen vervaagden van wat binnen en wat buiten was, wat school, kantoor en wat thuis was, van wat van jezelf of van de ander was. Deze tijd bracht ook een gevoel van saamhorigheid teweeg, naast de onzekerheid en soms angst. Verhalen over moed, als hart onder de riem, om een sprankje licht te strooien in de harten van een ieder. 

Start: 17 september 2021; vrijdagmiddag 7x om de week van 15.30 - 17.00 uur

Kosten: € 25 p.p. per middag; maximaal 8 personen

 

Werken aan de Tastzin, korte workshop Pasteltekenen

Een van de fysieke zintuigen, de tastzin. Als we het over het zintuig 'zien' hebben, weten we dat we hiermee de ogen bedoelen. Het werkterrein van de tastzin ligt aan de oppervlakte van het hele lichaam. Het gaat om grensbeleving, het beidt de contouren en daarmee geeft het zekerheid. Deze ontwikkeling is nodig om een gewaarwording te krijgen van het 'zijn als zodanig', om in een directe ontmoeting het vreemde als vreemd te identificeren en toch tegelijkertijd het wezen en de eigenheid ervan zorgvuldig 'af te tasten'. Het is nodig voor een realiteitsbesef, het beoordelen van de kwaliteiten, een bewuste oordeelsvorming, een fingerspitzengefühl en je omhuld te voelen. Dit is de basis voor het ontwikkelen van verdere vaardigheden waaronder het rekening houden met anderen. 

Start: op zaterdag 18 december 2021 van 10.00 -12.00 uur; (6-8 personen)

Kosten: € 35 p.p. inclusief materiaal

 

Cursus portretschilderen, biografie

We verdiepen ons in de verschillende levensfasen d.m.v. het werken met houtskool/pastel of ‘nat in nat’ schilderen we van ons eigen leven d.m.v. diverse portretten. Terugkijkend op je leven, je biografie, samen kijken naar de pijnpunten.

Start: regelmatig i.o. individueel of in een groep; kan ook 2 personen zijn. Op woensdag- of vrijdagmiddag om de week van 13.30 - 15.00 uur

Kosten: i.o. en afhankelijk van aantal personen. 

 

Cursus Innerlijke verdieping ‘Basisbehoeften’

De vijf basisbehoeften, -plaats, voeding, steun, bescherming en begrenzing- zijn de essentiële voorwaarden waaraan de fundering (van een huis) van de persoonlijkheid moet worden voldaan. Deze vijf basisbehoeften, die in de vroege jeugd essentieel zijn, blijven gedurende het hele leven van wezenlijk belang. 

Start: 5 november 2021

5x op vrijdagmiddag van 15.30 - 17.00 uur

Kosten: € 175 p.p. per hele cursus; min. 6 personen

 

Cursus Meer energie uit jezelf

Onderzoek naar je eigen leven d.m.v. korte meditatie en stil staan bij de vergeten levensgebieden in onszelf, de weg naar binnen gaan. Naar de vraag kijken: Wie ben ik? Jouw authenticiteit onderzoeken. Kijken naar je eigen gedragingen, zijn het de stemmen van je ouders, aangeleerd of is het van jezelf, door hier inzicht in te krijgen, kom je bij je authenticiteit. Daarna kunstzinnige oefeningen, ‘nat in nat’ schilderen of pastelkrijt, aan het eind boetseren, die met betreffende levensgebieden te maken heeft.

Start: 11 januari 2022, 10x op de dinsdagmiddag van 13.30 - 15.00 uur

Kosten: € 300 p.p. per hele cursus, min 6 personen.                                                      

 

Kunstgroep rouwverwerking

N.a.v. het verhaal ‘De geheime tuin’ d.m.v. schilderen, pastelkrijt of houtskool. Boetseren hoort ook tot de mogelijkheden. Hoe gaan we om met diverse vormen van rouw, het overlijden van een dierbare of scheiding of verlies van een baan. Ieder mens doet dit op zijn eigen manier, toch is er soms een rode draad die ons in rouw met elkaar verbindt. Samen delen vanuit eigen ervaring.

 

 

Workshop 'Omgaan met angst'

Angst een groot thema in deze tijd;  prikkels van buitenaf komen vaak snel binnen. Om tot jezelf te komen kan Kunst als therapie enorm helpen. Door de concentratieboog te vergroten. Het is een workshop op zoek naar de onderliggende emoties van angst.

 

 

 

Vergoedingen via zorgverzekering mogelijk.

Opgave/inlichtingen alle cursussen:

Josée Niekus via j.niekus@kpnplanet.nl of telefonisch op 030-2759502 of 06-22927119.

Euritmietherapie bij kinderen

Euritmietherapie bij kinderen

 

'Daar kwam een kleine springer in het veld, hij zwaaide met zijn hoed, hij danste met zijn voet, kom laten wij nu dansen gaan, dansen gaan...' Bewegen doen we van jongs af aan en meestal met veel plezier. Al bewegend leren we eerst lopen en dan spreken en denken. De beweging loopt voorop. Het is dan ook niet verwonderlijk dat als er met een kind iets niet goed loopt, je kunt denken aan euritmietherapie.

 

Euritmie betekent ‘het goede of harmonische ritme’ en is oorspronkelijk ontstaan als kunstvorm. De therapeutische variant is daarna ontwikkeld als een bewegingstherapie die uitgaat van de ontwikkeling die kinderen doormaken en waarin je met het kind bewegingen doet die deze ontwikkeling kan stimuleren of juist, daar waar het te hard gaat, kan begrenzen. Ook wanneer lichamelijke problemen de aandacht vragen, kan de euritmietherapie een hulp zijn, zoals bij bedplassen, slaapproblemen, concentratiezwakte, driftbuien of astma.

 

In de ontwikkeling die kinderen doormaken, heeft een kleuter iets anders nodig dan een lagereschoolkind. De kleuter leeft in de bewegingsgebaren van ‘Jantje lacht en Jantje huilt’, tussen binnen en buiten, en vooral vanuit de nabootsing. Het schoolkind wil graag nieuwe dingen leren en kan genieten van het ritmische element in de beweging. Het alfabet of enkele klanken daaruit ‘bewegen’ kan het kind helpen zijn lichaam beter te bewonen of het meer specifiek oefenen van een gebaar voor een lichamelijk probleem. Tweede klasser Martijn vertelde na 7 x euritmietherapie dat hij zich beter kan concentreren op school, de spelling beter gaat, hij weer kan doorslapen en weer warme voeten heeft.

 

De euritmietherapie wordt gegeven in sessies van een half uur, meestal zeven keer en als het nodig is, komt een herhaling na zeven weken.

Bij lichamelijke klachten: graag in overleg met de huisarts.

Voorbeeld

Hier komt het voorbeeld

Onder Constructie

Let op!

De pagina's in deze sectie zijn nog niet definitief en worden in een volgende redactievergadering afgemaakt. 

Verhuur


Wanneer een externe persoon/partij in aanmerking wil komen voor het huren van een ruimte bij het Therapeuticum, dan gelden de volgende regels:

 

Huren overdag

Tijdens de reguliere openingstijden van het Therapeuticum Utrecht is huren in principe niet mogelijk. Op deze momenten huren alleen de aangesloten therapeuten; zodra intern wordt geconstateerd dat er behoefte is aan uitbreiding, wordt een werving geopend.
 
Huren buiten de reguliere openingstijden
’s Avonds en in het weekend zijn ruimtes in het Therapeuticum te huur. Criteria daarbij zijn, dat de activiteiten van de huurder:
- passen binnen de uitgangspunten van het Therapeuticum;
- niet concurrerend zijn met diensten die door de huidige therapeuten reeds worden aangeboden;
- geen overlast veroorzaken voor de directe omgeving.

 

Voor informatie over de mogelijkheden tot verhuur kan contact worden opgenomen met Mirjam Zonneveld.
 

Links

De kliniek voor (antroposofische) tandheelkunde (dhr. P. Keppel) : www.dkvt.nl

Reliable information about common complaints: www.GPinfo.nl

Betrouwbare informatie over veel voorkomende klachten: www.thuisarts.nl

Saltro Direct Lab geeft u de mogelijkheid rechtstreeks testen te bestellen voor: preventie, soa, drugs en covid-19 (Alleen verklaring voor reizen): https://saltrodirectlab.nl/

Antroposana folder: www.antroposana.nl/folders

Geschiedenis pand

Het gebouw aan de Dekhuyzenstraat is in 1923 gebouwd naar het ontwerp van de architect Joseph Crouwel. Van zijn hand zijn ook het gebouw aan de overkant van de Biltse Grift (1924) en het voormalig postkantoor op de Neude (1925). Het Crouwelgebouw aan de Dekhuyzenstraat is gebouwd voor de diergeneeskunde-faculteit als 'Kliniek Kleine Huisdieren'. Hier konden particulieren terecht met hun hond of kat. Deze werden behandeld door studenten o.l.v. hoogleraren. De diergeneeskundefaculteit verhuisde eind jaren zeventig naar de Uithof. Daarna hebben andere faculteiten gebruik gemaakt van het gebouw.

In 1990 kwam het leeg te staan en werd het eigendom van de Gemeente Utrecht. Een jaar later werd het verkocht aan een kleine projectontwikkelaar die het heeft laten verbouwen tot bedrijfsruimte, gezondheidscentrum (Therapeuticum) en vijf appartementen. Samen vormen zij de Vereniging van Eigenaren Crouwelgebouw Utrecht. Het Therapeuticum is eigendom van de Stichting Beheer Therapeuticum Utrecht, die het verhuurt aan de artsen en therapeuten.

 

Het gebouw is gebouwd in een stijl verwant aan de Amsterdamse School, onder andere te herkennen aan de verticale dakvlakken. Aan de buitenkant zijn versieringen zoals de natuurstenen dierenkoppen en de loden kegels, aan de twee kopse kanten de Nederlandse Leeuw met 'Je maintiendrai' (Ik zal handhaven). Verder zijn de glasroeden in de gevelpuien en de roedeverdeling in de binnendeuren opvallend.

In het gedeelte van het gebouw waarin het Therapeuticum gehuisvest is, zaten vroeger twee grote labaratoriumruimten en twee kamers van ‘hoogleraaren’ (de kamers van Casper en Maud). Het huidige trappenhuis was er niet, daar liep de gang verder het gebouw in. Ook de huidige ingang was er niet. Boven was er één grote labaratoriumzaal, met lege zolderruimten aan de zijkant.

In 1992 is eerst de Begane Grond voor het Therapeuticum verbouwd. In 1995 is vervolgens de bovenverdieping erbij getrokken. Oorspronkelijk waren er in totaal acht grote ruimten verdeeld over twee verdiepingen, nu zijn er 25 kleinere ruimten verdeeld over vier verdiepingen.
Om het toch één geheel te laten blijven, is er bij de verbouwing voor gekozen oorspronkelijke onderdelen te hergebruiken en nieuwe onderdelen qua vormgeving te laten aansluiten bij het bestaande.

Klachten

Een opmerking ter verbetering of een klacht? Wij doen onze best om goede zorg te leveren. Toch kan het gebeuren dat u ergens niet tevreden over bent. Wij gaan daarover graag met u in gesprek. De ervaring leert dat dit voor alle betrokkenen het meest plezierig is en vaak het beste resultaat oplevert.

U kunt de desbetreffende hulpverlener daarop rechtstreeks aanspreken, bellen of een afspraak maken voor een gesprek. Ook kunt u uw opmerkingen of klacht kenbaar maken door haar/hem een mail te sturen. Wilt u bij dit gesprek iemand meenemen, dan kan dat altijd. 

 

Ook kunt u uw opmerking ter verbetering of eventuele klacht per mail versturen aan onze coördinator Thijs Schiphorst: coordinator@therapeuticumutrecht.nl .

 

Wanneer u liever contact heeft met een onafhankelijke klachtenfunctionaris, dan kunt u mevrouw Gels Versteegh bereiken via telefoonnummer 06-22103966.

Mevrouw Versteegh zoekt samen met u naar een oplossing en bemiddelt tussen u en de zorgverlener. Daarbij kiest zij geen partij. Alles wat u met mevrouw Versteegh bespreekt, blijft vertrouwelijk.

 

In onze klachtenregeling zijn deze en de mogelijke vervolgstappen opgenomen. 

Expositie

In de wachtkamer is aan de muren een expositie te bewonderen van telkens wisselende kunstenaars. Op dit moment is dat van Saskia van Gelderen. 

 

In het Therapeuticum hangen foto's, tekeningen en blauwdrukken van mij. Deze lijken misschien erg verschillend van elkaar, maar voor mij komt alles wat ik maak uit dezelfde bron. Ik kijk graag om me heen en laat me verwonderen door de kracht van de natuur, een lege plek in een drukke stad, de grilligheid van een landschap. Als ik er met mijn camera op uit trek probeer ik die verwondering te vangen in één stilstaand beeld. Een foto laat nooit de wereld precies zo zien als die is; het laat een heel selectief stukje zien. Een klein stukje wereld, wat er door een kader omheen te plaatsen, ineens een heel verhaal kan vertellen. De foto's laat ik heel bewust op aluminium afdrukken. Ze krijgen daardoor een gelaagdheid, ze vangen het licht. De beelden worden dynamisch omdat ze er met elke lichtval anders uit zien. 

 

Tekenen geeft me de kans om zelf een hele nieuwe wereld te scheppen. Dit doe ik vaak langzaam. Stipje voor stipje of streepje voor streepje ontstaat er een beeld. Vroeger werkte ik veel digitaal, maar inmiddels werk ik  met de hand. Door echt contact te maken met het papier ontstaat voor mij een hele andere beleving. De natuur is een grote inspiratiebron; er zit zoveel kracht en detail in een enkele bloem of boom. De tijd nemen om te kijken en te creëren zorgt voor een grote rust. 

 

Blauwdrukken (cyanotypes) zijn een prachtige oude techniek om tekeningen helemaal handmatig te reproduceren. Door papier te behandelen wordt het lichtgevoelig. Tekeningen op een transparant medium of gedroogde planten en bladeren kunnen mooie afdrukken opleveren. Het proces voelt speels; het is niet helemaal te controleren en elke afdruk wordt weer anders. In deze serie heb ik bewust tekeningen van waterwezens gebruikt. Deze komen mooi uit op het kenmerkende Pruisisch blauw van een cyanotype. 

 

Meer werk zien? Kijk op www.ateliervansaskia.nl of stuur een mail naar kunst@ateliervansaskia.nl voor meer informatie. 

 

Voor meer informatie over exposeren kunt u een mail sturen aan Josée Niekus

Therapiefonds

Het Therapiefonds is opgericht voor mensen die minder draagkrachtig zijn. Sommige mensen hebben een bepaalde therapie nodig die ze niet (volledig) kunnen betalen. Het Therapiefonds kan dan uitkomst bieden. Vraag dit na bij uw therapeut.

 

Voor de voeding van het fonds blijven wij op zoek naar mensen die het Therapiefonds willen steunen. U kunt een eenmalige schenking doen, maar u kunt ook kiezen voor een periodieke overboeking. Giften zijn welkom op NL 68 INGB 0005097310 t.n.v. Therapiefonds Utrecht. 

 

Wij danken u hartelijk!

 

Met vriendelijke groet,

 

Thijs Schiphorst

coördinator Therapeuticum Utrecht

Colofon

Deze site is tot stand gekomen dankzij de volgende personen:

 

Creatie en ontwikkeling Sjoerd van der Galie www.noah-design.nl
Fotografie Marieke Wijntjes http://www.mariekewijntjes.com
Tekst Anna Bakker LinkedIn-profiel
Begeleiding/webmaster Mark Soekarjo

www.soekarjo.nl

Redactie Liselot Schiphorst, Miriam de Zwart, Petie Bakker

Klachtenregeling

Een opmerking ter verbetering of een klacht?

 

Wij doen onze best om goede zorg te leveren. Toch kan het gebeuren dat u ergens niet tevreden over bent.

 

Wij gaan daarover graag met u in gesprek. De ervaring leert dat dit voor alle  betrokkenen het meest plezierig is en vaak het beste resultaat oplevert.

U kunt de desbetreffende hulpverlener daarop rechtstreeks aanspreken, telefoneren of een afspraak maken voor een gesprek. Ook kunt u uw opmerkingen of klacht kenbaar maken door haar / hem een mail te sturen. Wilt u bij dit gesprek iemand meenemen, dan kan dat altijd. 

 

Ook kunt u uw opmerking ter verbetering of eventuele klacht per mail versturen aan onze coördinator Thijs Schiphorst, email adres coordinator@therapeuticumutrecht.nl .

 

Wanneer u liever contact heeft met een onafhankelijke klachtenfunctionaris, dan kunt u mevrouw Gels Versteegh bereiken via telefoonnummer 06 221 03 966. 

Mevrouw Versteegh zoekt samen met u naar een oplossing en bemiddelt tussen u en de zorgverlener. Daarbij kiest zij geen partij. Alles wat u met mevrouw Versteegh bespreekt, blijft vertrouwelijk.

 

In onze klachtenregeling zijn deze en de mogelijke vervolgstappen opgenomen. 

Wrattenspreekuur

Het wrattenspreekuur bestaat niet meer in de vorm die u gewend was. Voor het behandelen van hand- of voetwratten kunt u via de assistenten een afspaak maken

In onze praktijk worden wratten meestal niet meer met stikstof aangestipt maar met de vloeistof trichloorazijnzuur. Dit is minder pijnlijk en werkt mogelijk sneller. Soms zal de assistente u adviseren de wrat eerst zelf te behandelen of voor te behandelen.

NHG-keurmerk

Waarom een keurmerk voor huisartsenpraktijken?

Hoe kunt u als patiënt weten of de praktijk voldoende doet aan het waarborgen van goede kwaliteit? Hoe zit het met de bereikbaarheid, de wachttijden, de voorzieningen, de hygiëne? Beschikken de medewerkers van de huisartsenpraktijk over voldoende medische kennis? Worden de gegevens goed beheerd?

 

Het Nederlands Huisartsen Genootschap NHG, de wetenschappelijke vereniging waarbij de meeste Nederlandse huisartsen zijn aangesloten, heeft daarom een keurmerk ontwikkeld (zie ook de officiële website over praktijk accreditering, www.praktijkaccreditering.nl). Met dit keurmerk laat een huisartsenpraktijk zien dat zij kwaliteit belangrijk vindt en blijvend en systematisch werkt aan verbetering.

 

Hoe werkt het?

Om voor een keurmerk in aanmerking te komen moet de praktijk een aantal stappen doorlopen.

 

 • Allereerst worden er gegevens verzameld over de organisatie van de praktijk, de medische zorg in de praktijk en de mening van de patiënt.
 • Een onafhankelijke adviseur verwerkt alle gegevens in een rapport.
 • Aan de hand van dit rapport maken huisartsen, praktijkondersteuners en assistentes verbeterplannen voor de praktijk.
 • Een NHG-accrediteur bezoekt daarna de praktijk om te beoordelen of de gegevens op een juiste wijze zijn verzameld, de plannen aan de gestelde eisen voldoen en of de praktijk met de uitvoering van de plannen is begonnen.
 • Voldoet de praktijk aan deze voorwaarden, dan wordt het NHG-keurmerk toegewezen.
 • Elk jaar bezoekt de accrediteur de praktijk opnieuw om te beoordelen of de praktijk zich houdt aan de gemaakte afspraken en de verbeterplannen uitvoert.
 • Het keurmerk wordt telkens verleend voor één jaar.

 

Uw mening van belang!

Een gekeurde praktijk heeft naar haar patiënten geluisterd. Maar het NHG-keurmerk geeft niet de garantie dat er nooit meer klachten zijn, hoewel de praktijk daar natuurlijk wel naar streeft. Uw mening is én blijft dus belangrijk!

 

Contact?

Al uw suggesties waarmee we de praktijk kunnen verbeteren zijn welkom, of het nu gaat om de manier van werken, de vakbekwaamheid of iets totaal anders.

De assistenten nemen uw opmerking(en) graag in ontvangst.

telefonisch consult

Dit is bedoeld voor korte medische vragen en bijvoorbeeld het nabespreken van labuitslagen. Het is niet mogelijk langdurige gesprekken te voeren of ingewikkelde problemen te bespreken. Het telefonisch consult is niet bedoeld als vervanging van een spreekuurconsult.

De assistenten mogen ook labuitslagen doorgeven als deze volstrekt normaal zijn. 

 

Ga naar de pagina praktische informatie voor tijden en telefoonnummers voor een telefonisch consult. 

visite/huisbezoek

De huisarts komt in principe alleen bij u thuis als u om medische redenen niet naar de praktijk kunt komen. Overlegt u dan liefst voor 10 uur met de assistente. Zij zal vragen naar de reden van uw aanvraag om de medische noodzaak in te schatten en om de huisarts goed te kunnen informeren.

Stoppen met roken

Stoppen met roken is zowel voor de hulpverlener als voor degene die wil stoppen een kunst. Het vraagt vaak ook meer aandacht en tijd dan we in een standaard doktersconsult kunnen bieden. Daarom heeft Oda van Dijck, een van onze assistenten, zich hierop toegelegd. Zij heeft inmiddels uitgebreide training en ervaring in het coachen van mensen die van hun rookverslaving af willen. Zij is gecertificeerd Stivoro Coach en coacht met veel enthousiasme en toewijding.

 

Maak een afspraak via de assistenten.

Bijzondere spreekuren

De spreekuren voor diabetes, COPD, astma en de preventie van hart- en vaatziekten worden door de praktijkondersteuners verzorgd. 

klik hier voor meer informatie

Reizigersadvies

Wij geven geen reizigersadviezen. U kunt terecht bij de GGD voor zowel advies als vaccinatie. Als u ingeschreven staat bij apotheek Koert kunt u ook daar terecht voor advies, de benodigde recepten en vaccinaties kunnen wij voor u verzorgen. De kosten hiervoor vallen niet automatisch onder uw ziektekostenverzekering. 

Assistentenspreekuur

De assistentes hebben hun eigen spreekuur voor o.a.:

 • controleren van urine bij vermoedelijke blaasontsteking (naam op potje!);
 • bloedarmoede, suikerziekte, bloeddruk en gewicht;
 • uitspuiten van oren; geven van injecties;
 • verwijderen van hechtingen; tapen; verbinden en controleren van wonden;
 • behandelen van wratten;
 • zwangerschapstesten;
 • uitstrijkjes in het kader van het bevolkingsonderzoek.

 

Alleen op afspraak. U kunt een afspraak maken via 030-2759500 (kies 3).
 

Antroposofisch advies

Alle huisartsen die in het Therapeuticum Utrecht werken hebben opleiding in en ervaring met het geven van antroposofische adviezen. De antroposofie bouwt voort op de reguliere geneeskunde: lees hier meer.

U mag uw huisarts altijd vragen om een advies vanuit de antroposofische geneeskunde. Houdt u er wel rekening mee dat voor een consult gemiddeld 10 minuten gepland wordt?

 

Mocht u een onderwerp uitgebreider willen bespreken dan kunnen we u doorverwijzen naar het spreekuur van de antroposofisch consultatief arts.

EHBO

Voor eerste hulp (open wonden, verstuikingen, verbrandingen etc.) kunt u altijd direct bij ons terecht tussen 8.00 en 17.00 uur, bij voorkeur eerst even telefonisch contact. 

 

Geen eigen risico

Eerste hulp die op de huisartsenpraktijk verleend wordt, gaat niet ten koste van uw eigen risico van de zorgverzekering als u bij ons als patiënt bent ingeschreven. Voor de EHBO van het ziekenhuis geldt dit wel.

 

Passanten

Ook als u niet bij onze praktijk ingeschreven bent  kunt u voor EHBO bij ons terecht. U rekent dan direct af volgens het zogenaamde landelijk geldende passantentarief. U ontvangt een rekening die u vervolgens bij uw verzekering kunt indienen. Bent u woonachtig in een andere gemeente en heeft u daar uw huisarts dan wordt deze declaratie doorgaans door uw verzekeraar aan u terugbetaald. 

Consult / spreekuur

Alle spreekuren zijn op afspraak. Bij het maken van een afspraak zal de assistente vragen met welke klacht u naar de huisarts komt. Ze is daartoe opgeleid en doet dat om zo goed mogelijk een inschatting te maken van de aard en spoedeisendheid van uw eventuele klachten. De assistente is (net als de huisarts) verplicht om vertrouwelijk met uw informatie om te gaan.


Voor een consult reserveren wij 10 minuten. In principe is een consult bedoeld voor één vraag. Als u meerdere klachten of vragen heeft, kan de assistente een dubbele afspraak voor u maken als de agenda dit toelaat. Bij drukte zal zij u vragen een extra afspraak op ander moment in te plannen.
Als u nog dezelfde dag een afspraak wenst, wilt u dat dan duidelijk aan de assistente doorgeven? Indien dat medisch noodzakelijk is, wordt er altijd ruimte voor gemaakt. In andere gevallen hangt het van de agenda af of dit lukt.

 

Wij proberen zo goed mogelijk te plannen, maar regelmatig loopt een spreekuur onverwacht uit. We vragen uw begrip hiervoor.

eConsult

Het e-consult is aan enkele regels gebonden:

 • Uw vraag kan zonder verder uitvragen aan u beantwoord worden. Als dat niet kan krijgt u per e-mail het verzoek te bellen of een afspraak te maken.
 • De vraag heeft geen haast: u krijgt uiterlijk binnen drie werkdagen antwoord.
 • Deze service is alleen voor degenen die ingeschreven staan in de praktijk.
 • Vermeld s.v.p. altijd naam en geboortedatum.

 

econsult@therapeuticumutrecht.nl

Assistenten

 

 

De assistente staat u als eerste te woord wanneer u met de praktijk belt. De assistenten geven praktische adviezen, organiseren het spreekuur, maken herhalingsrecepten en voeren een aantal medische handelingen zelfstandig uit. De assistente is speciaal voor deze taken opgeleid en heeft beroepsgeheim.

 

Spreekuren assistenten

Alleen op afspraak. U kunt een afspraak maken via 030-2759500 (kies 3)


De assistente heeft haar eigen spreekuur voor o.a.:

 

 • controleren van urine bij vermoedelijke blaasontsteking (naam op potje!)
 • bloedarmoede, suikerziekte, bloeddruk en gewicht
 • uitspuiten van oren; geven van injecties
 • verwijderen van hechtingen; verbinden en controleren van wonden
 • tapen
 • behandelen van wratten
 • zwangerschapstesten
 • maken van uitstrijkjes in het kader van het bevolkingsonderzoek

Ritmische massage bij kinderen

De kinderbehandeling is een specialisatie van de ritmische massage. Juist bij kinderen is het belangrijk dat de ontwikkeling van lichaam, ziel en geest zich zo harmonisch mogelijk ontwikkelt. Meestal gaat dit uit eigen beweging goed. Maar bij sommige kinderen gaat het niet vanzelf en ontstaan er barrières waardoor de ontwikkeling stagneert. De ritmische massage kan een goede ondersteuning zijn om deze lichamelijke barrières op te heffen. Zodat het kind weer beter kan functioneren.

 

Indicaties:

 • Hoofd- en buikpijn
 • Ademhalingsproblematiek (astma)
 • Vermoeidheid
 • Chronische keel- neus en oorproblemen
 • Slaapproblemen
 • Concentratieproblemen, veel onrust
 • Niet groeien
 • Prikkelverwerking – ondersteuning bij eenzijdigheid (te open of te gesloten)
 • Ondersteuning bij hechting

 

Na iedere behandeling kan er nog even voorgelezen worden zodat het kind even rust. Omdat warmte een belangrijke rol speelt wordt het kind bij het rusten lekker ondergestopt. 

Hier de kop

Hier de kop

gdgdgdgdg jhjhjhjhjh

Consultatiebureau praktische informatie

De praktijkruimte van het consultatiebureau zit op 't Goylaan 75 in Utrecht.

 

 

Wie kan ons consultatiebureau bezoeken

Iedereen die denkt dat onze benadering bij hem/haar past is van harte welkom! Ingeschreven staan bij een van onze huisartsen of wonen in de regio is geen voorwaarde. Bekijkt u wel goed of de donderdag, de enige dag in de week waarop wij spreekuur hebben, praktisch haalbaar is. Voor de website, klik HIER

 
Aanmelden

U kunt zich aanmelden door te bellen naar Veronique van Erp op 06 42238541. 

Als u uw pasgeboren kindje wilt aanmelden is het fijn als u dit doet in de eerste week na de bevalling.

 

Als uw kindje 2 á 3 weken oud is zal de verpleegkundige op huisbezoek komen. Bij aanmelding op latere leeftijd is een huisbezoek of een langere afspraak op het spreekuur om kennis te maken gebruikelijk. De frequentie van de bezoeken op het spreekuur wordt met de ouders samen bepaald. 
- In het eerste jaar is dit gemiddeld zes á zeven keer.

- In het tweede levensjaar gemiddeld twee á drie keer.

- In het derde en vierde levensjaar gemiddeld twee keer.

 

Bereikbaarheid

Afspraken kunt u maken via de het afsprakenburo van de jgz utrecht
 

Registratie en lidmaatschap

Veronique van Erp is jeugdarts, antroposofisch arts, lid van de NVAA en de NVAZ en BIG geregistreerd.

 

Privacy policy

In het kader van de nieuwe wet AVG vindt u hier de privacy policy van het consultatiebureau. 

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van het consultatiebureau vindt u hier

Visie & info

Identiteit en missie van Therapeuticum Utrecht


Het Therapeuticum Utrecht, TU, is een vanuit de antroposofische geneeskunde geïnspireerd samenwerkingsverband, werkzaam als gezondheidscentrum in de eerstelijns gezondheidszorg in Utrecht.

 

TU wil een instelling zijn gekenmerkt door professionaliteit, intensieve samenwerking, empathie en helderheid voor ieder die er komt, en combineert degelijke gezondheidszorg met een spirituele en eigentijdse benadering van ziekte en genezing.


TU staat open voor iedereen en streeft ernaar zowel in financieel, fysiek als maatschappelijk opzicht goed toegankelijk te zijn.


TU neemt de maatschappelijke ontwikkeling waar en houdt er rekening mee in de organisatiestructuur en het behandelaanbod.

Kunstzinnige therapie ‘Salud Arte’

Kunstzinnige therapie ‘Salud Arte’

Kunstzinnige therapie is een non-verbale therapie waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende technieken zoals tekenen, schilderen en boetseren. Ervaring met deze technieken is niet nodig. Kunstzinnige therapie ondersteunt genezingsprocessen van de mens, op psychisch en lichamelijk gebied. Samen met de therapeut zoek je actief de weg naar versterking, vitaliteit, genezing en balans.

 

Bij Volwassenen

Kunstzinnige therapie kan ingezet worden o.a. bij angsten, burn-out, depressies, onzekerheid, verwerkingsproblematiek, biografisch trajecten of zingevingvragen, maar ook bij arbeidsconflicten. In allerlei situaties waarbij sprake is van verstoring van lichamelijke of psychisch evenwicht kan kunstzinnige therapie het genezingsproces actief ondersteunen. Samen met de therapeut zoek je actief  de weg naar versterking, vitaliteit, genezing en balans. Het gezonde evenwicht helpen herstellen.

 

Bij Kinderen

De weg van kind naar volwassene verloopt niet altijd gemakkelijk, soms leidt dit tot verstoring of stagnatie van de ontwikkeling. Op zo'n moment kan kunstzinnige therapie het kind een handje helpen. Er wordt vaak gewerkt met verhalen, sprookjes, mythen of sagen die aansluiten bij de problematiek. Wanneer het kind tekent of schildert geeft hij beelden weer die in hem leven. Zonder praten drukt een kind zijn gevoelens uit in kleur en vorm en laat hij zien hoe hij de wereld beleeft. Het kind zal door het kunstzinnig werken vertrouwen in zichzelf en zijn omgeving (her)vinden. Kunstzinnige therapie kan bijvoorbeeld ingezet worden bij onrust, verminderde concentratie, slaapproblemen, vage klachten zoals buikpijn, problemen op het sociale vlak of verwerkingsproblematiek. Kortom als een kind niet lekker in zijn vel zit is kunstzinnige therapie een goed hulpmiddel.

 

Het non-verbale karakter van de kunstzinnige therapie kan verrassend sterk zijn. De kracht van het beeld kan veel betekenen voor de cliënt:

 'Kunstzinnige therapie geeft subtiel sturing aan hetgeen waar ik mee bezig ben: het goed op de aarde blijven staan. Door te werken met kleuren en verschillende materialen raken mijn gedachten op de achtergrond. Ik kom steeds dichter bij mijzelf en het wordt rustig van binnen.'

Manuele therapie volgens de methode Marsman

Met deze therapie proberen we disbalans in de gewrichten op te heffen door middel van uiterst subtiele en gerichte losmaaktechnieken. Het uitgangspunt hierbij is dat iedereen een eigen voorkeurshouding heeft. Niemand is helemaal recht. We proberen de voorkeurshouding weer te herstellen. De patiënt kan zo weer in een zo gunstig mogelijke houding en manier van bewegen komen.

De gebruikte technieken gaan vrijwel nooit gepaard met het bekende 'kraken' en de bewegingen zijn pijnloos. We spreken dan ook van mobilisatie in plaats van manipulatie. Na manuele behandeling wordt altijd een oefening meegegeven om de gewonnen beweeglijkheid te onderhouden en de bewegingsfunctie te verbeteren.

Praktijkondersteuners

Een praktijkondersteuner biedt op verschillende gebieden zorg aan patiënten met een chronische aandoening: diabetes type 2, hart- en vaatproblematiek, astma en COPD (chronische bronchitis en longemfyseem). De nadruk bij dit spreekuur ligt op preventie. Het spreekuur is bedoeld om het toenemen van de klachten te beperken en het risico op het verergeren van de ziekte zo laag mogelijk te houden. Een belangrijke taak is ondersteuning bij het veranderen van de leefstijl. Bijvoorbeeld door het aanpassen van de voeding, door beweging te stimuleren en coaching bij stoppen met roken of gewichtsvermindering. 

 

De praktijkondersteuner is hbo geschoold en begeleiding gebeurt volgens vaste protocollen, indien nodig bij de patiënt thuis en in overleg met de huisarts. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze samenwerking een betere kwaliteit van zorg oplevert. De praktijkondersteuner bekijkt de gezondheidssituatie en legt uit wat de gevolgen kunnen zijn van een chronische ziekte. Ook bespreekt ze hoe iemand gezonder kan worden of gezonder kan gaan leven. Dit alles in samenspraak met met de patiënt. Daarnaast worden laboratoriumuitslagen besproken, de bloeddruk wordt gemeten en indien nodig ook de lengte en het gewicht. Vervolgens wordt er, zo nodig, een nieuw doel gesteld voor de komende maanden. Er is altijd ruimte voor vragen.

 

De praktijkondersteuners zijn: 

 

Helen van der Voorn, Praktijkondersteuner GGZ

Helen is er op maandag en vrijdag

 

Dorine Hoog, praktijkverpleegkundige i.o. (op dit moment spreekuur voor hart&vaatziekten en diabetes)

Dorine is er op dinsdag, woensdagmiddag en donderdagmorgen.  

 

Sarah van Seumeren, Praktijkondersteuner GGZ

Sarah is er op woensdagochtend en vrijdagmiddag

 

Melanie van Straalen, Praktijkondersteuner Somatiek i.o.

Melanie is er op maandag en dinsdagochtend.

 

Ze zijn bereikbaar via de assistentes en via de econsult module (zo nodig eerst nog aanmelden via: http://therapeuticumutrecht.uwzorgonline.nl )

als u in het onderwerp zet: t.a.v. POH)

Huisartsen

Huisartsen

 

In Nederland heeft de huisarts een centrale rol in de gezondheidszorg. U kunt bij de huisarts terecht voor alle vragen over uw lichamelijke en psychische gezondheid. De huisarts geeft u vervolgens een advies, bijvoorbeeld in de vorm van medicatie, een leefregel of een doorverwijzing naar een andere behandelaar. Hij stelt uw belang hierbij voorop maar houdt ook rekening met maatschappelijke belangen. De adviezen zijn zoveel mogelijk gebaseerd op wetenschappelijke gronden. Voor dit reguliere gedeelte heeft de praktijk een kwaliteitskeurmerk van NHG Praktijkaccreditatie en daar zijn we erg trots op. We werken hard om dit keurmerk te behouden, samen met onze assistenten en praktijkondersteuners.

 

Individuele benadering

Daarnaast bieden de huisartsen van Therapeuticum Utrecht een extra individuele benadering, gebaseerd op de antroposofische geneeskunde: alle mensen verschillen van elkaar en iedereen volgt zijn of haar unieke weg in het leven. Dat is ook het geval als we ziek zijn. Ieder mens reageert daar anders op en gaat er anders mee om. Elke behandelaar of huisarts houdt hier rekening mee. In de antroposofisch benadering van ziekte en klachten hebben we een aanvullende methode ter beschikking, waardoor die individualiserende benadering veel concreter wordt. De antroposofische geneeskunde is uitdrukkelijk een aanvulling op de gangbare geneeskunde, zij geeft in veel opzichten verdieping en verbreding aan ons vak.

 

Behalve naar de mogelijke biologische oorzaak van ziekte, kijken we bijvoorbeeld of er sprake is van een verstoord evenwicht. Ook het zelfherstellend vermogen van een patiënt is een belangrijk uitgangspunt dat we inzetten bij de behandeling van klachten. Op deze wijze geven de huisartsen van Therapeuticum Utrecht al 20 jaar vorm aan het steeds bekender wordende 'Integrative Medicine': het combineren van reguliere en aanvullende zienswijzen en behandelmethodes. Deze methode wordt mede mogelijk gemaakt door de samenwerking binnen ons veelzijdige team in het gezondheidscentrum, hierdoor kunnen we heel diverse problematiek aan. We ontmoeten elkaar in de wekelijkse teamvergadering, in op samenwerking gerichte taken en in onderling contact over gezamenlijke patiënten.

 

Naast het patiëntenwerk op de praktijk vervullen we als huisarts ook de nodige andere taken: we draaien diensten op de huisartsenpost, geven les, leiden nieuwe huisartsen op en verlenen die een stageplek, nemen plaats in besturen, houden contact met andere huisartsen en winden ons op over politieke en beleidsmatige ontwikkelingen.

 

Wees dus welkom met uw klachten en gezondheidsvragen, wij zijn ervoor!

Euritmietherapie

Euritmietherapie is een bewegingstherapie ontwikkelt door Rudolf Steiner, die iedere beweging een eigen karakter en bewegingskwaliteit gaf, dit zijn de klanken.

De therapie gaat ervan uit dat ieder mens bestaat uit bewegingsprocessen; bijv. het bloed dat stroomt, het hart dat in een ritme slaat en het ritme van de ademhaling. Maar ook een meer zielsmatige beweging zoals het uitstromen in de omgeving in een afwisselende beweging met het naar binnen komen in jezelf.

 

Deze bewegingen kunnen soms verstoord raken: ze gaan bijvoorbeeld te snel of juist te langzaam, ze komen vast te zitten, of een ritme is uit evenwicht. Door middel van de bewegingsoefeningen van de euritmie worden de processen weer in een harmonieus ritme of bewegingsproces geleidt, waardoor het zich weer kan herstellen. Er zijn bewegingen die meer de zielsmatige kant ondersteunen en harmoniseren, zoals bij stress, Burned out, depressie of een rouwproces.

En er zijn bewegingen die meer op het lichaam en zijn processen werken zoals bijvoorbeeld bij hoge bloeddruk, astma, migraine, allergie en obstipatie. Hierbij kan euritmietherapie ondersteunend zijn.

 

Wanneer en voor wie?

Euritmietherapie is er voor iedereen; voor kinderen en volwassenen, voor ouderen en voor terminale patiënten. De oefeningen vragen geen lenigheid of voorkennis, wel een bereidheid in het proces te stappen en thuis de oefeningen te doen. U bent als het ware uw eigen medicijn!

Diëtetiek

Ivm het Coronavirus is de praktijk tot 6 april gesloten voor live contact. De praktijk blijft geopend voor gesprekken via beeldbellen en telefonische consulten. Daarvoor moet u als de klant beschikken over Whatsapp of Skype of telefoon. De praktijk is deze perioden op werkdagen van 12.00 – 13.00 uur bereikbaar voor vragen en het maken van afspraken.

 

 

Mensen komen bij een diëtist terecht wanneer ze begeleiding nodig hebben bij het aanpassen van hun eetpatroon. Soms vraagt de gezondheid hierom, en soms wil iemand op een prettiger manier met eten leren omgaan.


Behandelplan

In het eerste consult, dat over het algemeen een uur duurt, bespreken we waarom iemand hulp zoekt en nemen we de voedingsgewoontes door. Daarna stellen we een behandelplan op. In de vervolgconsulten, die meestal 30 minuten duren, bespreken we hoe het gaat met het veranderen van het eetgedrag, bedenken we oplossingen voor dingen waar iemand tegenaan loopt en beantwoord ik vragen. Deze vervolgconsulten kunnen steun bieden in het proces van gedragsverandering.

 

In ons werk maken we onderscheid tussen een dieetadvies en een voedingsadvies. Voor het dieetadvies is in principe een verwijzing van een arts nodig. Voor een voedingsadvies geldt dit niet.

 

Onder een dieetadvies valt onder andere:

 • Overgewicht zowel bij volwassenen als kinderen;
 • Suikerziekte (diabetes mellitus);
 • Hoge cholesterolwaarden;
 • Hoge bloeddruk;
 • Ondergewicht/gewichtsverlies;
 • Prikkelbare darmsyndroom, obstipatie, chronische diarree;
 • Voedselintolerantie.


Onder een voedingsadvies valt:

 • Gezonde voeding;
 • Voeding tijdens zwangerschap;
 • Voeding voor kinderen;
 • Afvallen om niet medische redenen.

 

De komende jaren school ik mezelf steeds meer in de antroposofie zodat als patiënten dat graag willen, ik mijn consulten kan aanvullen met een antroposofische benadering.

Consultatiebureau/Ouder- en kindzorg

De praktijkruimte van het consultatiebureau zit op 't Goylaan 75 in Utrecht. 

 

Na de geboorte van uw kindje voert de Jeugdgezondheidszorg de gehoortest en de hielprik uit volgens het landelijk vastgestelde basistakenpakket. U kunt kiezen voor het reguliere consultatiebureau of het antroposofische consultatiebureau, dat gebaseerd is op het mensbeeld van de antroposofie. De eigenheid van het kind en zijn omgeving staan hierin centraal.

 

Wat kunt u van ons verwachten?

Als uw kindje 2 á 3 weken oud is zal onze verpleegkundige op huisbezoek komen. Ook bij een nieuwe aanmelding op latere leeftijd is een huisbezoek of een langere afspraak op het spreekuur om kennis te maken gebruikelijk. De frequentie van de bezoeken op het spreekuur wordt met de ouders samen bepaald. 

- In het eerste jaar is dit gemiddeld zes á zeven keer.

- In het tweede levensjaar gemiddeld twee á drie keer.

- In het derde en vierde levensjaar gemiddeld twee keer.

 

Wat komt ter sprake tijdens die bezoeken?

Groei, ontwikkeling en voeding, maar ook kleding, warmte, ritme, verzorging en (kinder-)ziekten bespreken we vanuit de antroposofische visie. Wij geven adviezen die recht doen aan het betreffende kind en aansluiten bij de vragen van de ouders. Onze waarnemingen van het kind en het gesprek met de ouder staan hierbij centraal. Door het bieden van visie en ondersteuning kunnen ouders tot eigen weloverwogen beslissingen komen.

 

Verdere aandachtspunten zijn:

 • preventieve medische zorg;
 • vroegtijdig opsporen van afwijkingen van de normale ontwikkeling;
 • gezondmakende gewoontes zoals ritme, regelmaat, inbakeren, warmte, rust, liefde en eenvoud;
 • voeding in het algemeen en natuur- en vegetarische voeding in het bijzonder;
 • problemen als krampjes, veel huilen, slecht slapen, slecht eten, ziekte;
 • voorlichting over kinderziekten, inenten en het gebruik van vitamines;
 • opvoedingsvragen, speelgoed en kinderopvang.

 

De jeugdverpleegkundige is naast de contacten tijdens de spreekuren ook telefonisch en per e-mail bereikbaar voor vragen en advies. Daarnaast kan zij een gezin voor langere tijd (thuis) coachen als ouders grote uitdagingen ervaren bij bijvoorbeeld het slapen van hun baby of peuter, het eetgedrag, het ouderschap en opgroeien/opvoeding in het algemeen.

 

Meer informatie over de werkwijze van antroposofische consultatiebureaus is te vinden op www.kinderspreekuur.nl.

Mindfulness

Mindfulness betekent letterlijk aandachtig zijn. In het leven zijn we vaak niet aandachtig en reageren we onbewust op prikkels. Bij stress, pijn en ander ongemak reageren we bijvoorbeeld vaak met verkramping. Dit kan klachten opleveren of reeds bestaande klachten verergeren. Door aandachtstraining word je je bewuster van je automatische patronen. Hierdoor kunnen we leren andere manieren te vinden om met klachten om te gaan.

 

Mindfulness kan individueel ingezet worden als onderdeel van een fysiotherapeutische behandeling. Daarnaast worden er ook cursussen in groepsverband aangeboden. De groepstraining is een training van acht bijeenkomsten. Voor data en tijden van nieuwe cursus kunt u contact met ons opnemen.

Kinderfysiotherapie

Kinderen zijn de eerste 16 jaar van hun leven volop in ontwikkeling. Daarbij kunnen allerhande ontwikkelingsstoornissen optreden. Het onderkennen en begeleiden van problemen en vragen van kinderen is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Hierbij wordt een indeling gemaakt naar baby’s en peuters, kleuters, kinderen in de lagere schoolleeftijd en pubers.

 

Meest voorkomende vragen

Baby’s & peuters

Voorbeelden van vragen van ouders met baby’s en peuters zijn:

 • mijn kind ligt het liefst naar links gedraaid;
 • mijn baby heeft zo’n plat achterhoofdje;
 • mijn zoontje kruipt maar niet en schuift het liefst op zijn billen;
 • ons dochtertje draait haar voetjes naar binnen en valt zo vaak.

 

Kleuters

Kleuters komen vaak bij de kinderfysiotherapeut terecht omdat ze zo ‘onhandig’ zijn, vaak vallen en/of nog niet mee kunnen in het bewegen en spelen met andere kinderen op de kleuterschool.

 

Lagereschoolkinderen

De problemen van de lagereschoolkinderen betreffen meestal moeilijkheden met het schrijven, klachten aan de voeten of enkels, en ook onhandigheid in sport en spel.

 

Pubers

Pubers hebben vaak knie- en voetklachten of een houdingprobleem; ook hoofdpijnklachten komen bij pubers voor.

 

Intake

Eerst wordt met de ouders en zo mogelijk ook met het kind gesproken en gekeken wat de vraagstelling of problematiek inhoudt. Vervolgens zal de therapeut met het kind bewegingsspelletjes doen en aansluitend het kind onderzoeken. Bij baby’s is bezoek aan huis mogelijk zodat samen met de ouders de thuissituatie bekeken kan worden. Indien nodig kunnen er dan adviezen gegeven worden. Met ouder en kind wordt dan de diagnose doorgesproken en gekeken welke behandeling het beste kan worden ingezet om de klachten te verminderen.

 

Testonderzoeken

Door de school, de huisarts of een kinderarts wordt ons soms een inschatting gevraagd van de motorische vaardigheden van een kind. Met behulp van testen kunnen we onderzoeken of een kind zich in vergelijking met leeftijdsgenootjes motorisch goed ontwikkelt of wellicht een ontwikkelingsachterstand heeft opgelopen. Zo testen we allerlei vaardigheden op het gebied van hinkelen en ballen, maar bijvoorbeeld ook vingerhandigheid. Van een onderzoek wordt een verslag opgesteld en naar de aanvrager gestuurd. De ouders ontvangen een kopie en een mondelinge uitleg van het onderzoek.

 

De uitslag van het onderzoek kan zijn dat er geen sprake is van een achterstand of andere problematiek en dan blijft het daarbij. Soms volstaan enkele gerichte adviezen om het kind verder te  helpen. Ook is het mogelijk dat een kortdurende kinderfysiotherapie wordt geadviseerd.

Lichaamsgerichte therapie

De lichaamsgerichte therapie geeft handvatten om in een ongewenst psychisch patroon verandering aan te brengen via het lichaam. Door fysiek ruimte te maken voor nieuwe mogelijkheden, kan de psyche haar instrument – het lichaam – makkelijker bespelen.

Lichaamsgerichte therapie wordt ingezet bij trauma of ontwikkelingsproblematiek.

Ritmische massage

Ritmische massage is een harmoniserende, zachte, maar diep werkende massagevorm. Het doel van de behandeling is het tot stand brengen van een nieuw evenwicht. Gezondheid is de optimale balans tussen vele processen die zich in het lichaam afspelen. Het is geen statisch verschijnsel maar moet steeds opnieuw verworven worden. Verstoring van het evenwicht kan zich uiten in ziekte, stoornis of beperking.


Via de massage herstellen we de basale ritmen van de mens om zo het zelfherstellende vermogen optimaal zijn werk te kunnen laten doen. Concreet kijken we naar de warmteverdeling en de verdeling van spanning door het hele lichaam. Het streven is met de massage de warmte en spanning te harmoniseren.

 

Een behandeling bestaat meestal uit massage van rug, benen en voeten. Soms worden ook armen en de buik gemasseerd.

Fysiotherapie

Fysiotherapie

Patiënten komen bij ons voor diagnostiek of behandeling met een groot aantal verschillende klachten. U kunt bij ons terecht met of zonder verwijzing.

 

Indicaties:

 • algemene klachten bij het bewegen, zoals gewrichtsklachten, zere knie of schouder;
 • klachten van de wervelkolom: nekklachten, stijve nek, lage rugklachten;
 • lichamelijke klachten met een emotionele of mentale oorzaak (psychosomatische klachten);
 • klachten ten gevolge van stress, overbelasting, oververmoeidheid (lage vitaliteit) en uitputting;
 • hoofdpijn, migraineaanvallen;
 • problemen bij de motorische ontwikkeling van kinderen, kinderfysiotherapie;
 • ademhalingsproblemen, klachten van de luchtwegen, astmatische klachten – preventie, ondersteuning van;
 • ondersteuning bij ziekteprocessen, zoals kanker;
 • ondersteuning bij herstel van een ziekte;
 • inslaap- of doorslaapproblemen;
 • ondersteuning bij psychiatrische klachten;
 • fysieke verwerking van traumatische ervaringen.

 

Tijdens het intakegesprek verhelderen en concretiseren we de vraagstelling. Dit doen we middels een gesprek en lichamelijk onderzoek om zo een totaalbeeld van uw (fysieke) gesteldheid te verkrijgen. In gezamenlijk overleg stellen we een behandelplan op. We hebben naast de oefentherapieën uit de reguliere fysiotherapie ook andere mogelijkheden om in te gaan op uw vragen. Voorbeelden zijn ritmische massage, lichaamsgerichte therapie, ademtherapie, kinderfysiotherapie en mindfullness, vragen rondom stemgebruik (zowel spreken als zingen) en manuele therapie. Linksboven op deze pagina vindt u meer informatie.

 

Tijdens de behandeling kunnen we vaak obstakels wegnemen zodat u zelf de draad weer kunt oppakken. Ook proberen we u handvatten te bieden zodat u zo veel mogelijk dingen waar u tegenaan loopt zelf op kunt lossen. U bent van harte welkom!

Uitwendige therapie praktische informatie en contact

Aanwezigheid

Maandag van 8.00 tot 17.00 uur                    Mirjam Zonneveld verpleegkundige BIG nr 69019546730

Dinsdag van 8.00 tot 17.00 uur                      Mirjam Zonneveld verpleegkundige BIG nr 69019546730

Donderdag van 9.00 tot 17.00 uur                 Jet Kop verpleegkundige BIG nr 19011687430

Vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur                       Jet Kop verpleegkundige BIG nr 19011687430

 

Telefoon: 030-2759502
U kunt altijd een boodschap inspreken.

 

Kosten en vergoeding per 1 september 2020

Algemene behandeling uitwendige therapie (ritmische inwrijving volgens Wegman/Hauschka,

Bentinck massage, orgaaninwrijving of wikkel): € 40,-

Eerste behandeling 1 ½ maal tarief: € 60,-  
Algemene baden uitwendige therapie (oliedispersiebad, voedingsbad): € 40,-  

Oliedispersie borstelbaden: € 65,-

Thuisbehandelingen (1½ maal algemene behandeltarief): € 60,-

Uurtarief in bijzondere gevallen: € 65,-

 

 

Graag maken wij u erop attent dat wanneer u een gemaakte afspraak wilt annuleren, dit minimaal 24 uur van tevoren dient te geschieden. Afspraken die niet of niet tijdig geannuleerd zijn, worden in rekening gebracht.

 
   

Vanuit de aanvullende verzekering is het vaak mogelijk onze behandelingen vergoed te krijgen. U kunt dit nagaan in uw polis. Iedere verzekeringsmaatschappij beschrijft onze diensten anders. Onze behandelingen kunnen gezien worden als:

 
   
 • Alternatieve behandelwijzen
 • Antroposofische behandelwijzen, verpleegkundige uitwendige therapieën
 • Verpleegkundige behandelingen

 

Registratie en lidmaatschap

Wij zijn alle twee BIG-geregistreerd, lid van V&VN antroposofische zorg en de Nederlandse Vereniging Antroposofische Zorgaanbieders.

 

Meenemen bij behandeling

Wilt u voor elk soort behandeling een laken en een middelgrote handdoek meenemen?
Voor de baden graag nog eventueel een katoenen badjas en badslippers.

 

Privacy beleid

Hier vindt u ons privacy beleid.

 

Klachtenreglement

Hier vindt u meer informatie over het klachtenreglement. 

 

Links

- citroen-voetkuitwikkel bij iemand met koorts

- olieborstwikkel bij verschillende aandoeningen aan de luchtwegen

- uien-oorkompres bij oorontsteking

- kwark-borstkompres bij borstontsteking bij zogende vrouwen

- zalf hartapplicatie bij onrust

Een kort instructiefilmpje geeft uitleg over het klaarmaken en geven van de wikkel of het kompres en in een begeleidende tekst staan de specifieke aandachtspunten beschreven.

Voor zowel inhoudelijke vragen als het verkrijgen van de materialen neem contact op met Jet Kop of Mirjam Zonneveld. Spreek uw vraag in op 030-2759502 en dan bellen wij u terug.

Psychologie praktische informatie

Miriam is op maandag aanwezig en geeft de training Mindful Family op woensdagavond op het Therapeuticum. 

 

Miriam Janmaat:

Tel.nr: 06-27074705

Email: info@praktijkvoorpsychologieutrecht.nl

Website: www.praktijkvoorpsychologieutrecht.nl

 

Voor informatie zie: 

www.nvap.nl  
www.eerstelijnspsychologenutrecht.nl 
www.psynip.nl 
www.trimbos.nl 
www.lievegoed.nl

In stilte

De stilte, de warmte en de wijze van toedekken ondersteunen de werking van de olie. Een half uur narusten hoort bij de behandeling zodat de olie zijn werk kan doen. Eigenlijk zou je beter kunnen zeggen ‘zodat het lichaam zijn werk kan doen’. Wanneer de hoofdklacht is dat iemand zich niet af kan sluiten voor de prikkels om zich heen, kiezen we voor een olie waarin onder andere de paardenkastanje zit. De olie toont het lichaam: doe een beetje meer zoals ik! De bolsterstekels houden de buitenwereld een beetje op afstand maar binnenin is een heerlijk zacht bedje waarin de kastanje zich kan ontwikkelen. In de loop van de behandelingen gaat het lichaam dit gebaar herkennen en zelfs overnemen zodat de prikkels beter buiten worden gehouden en iemand zelf beter zal herstellen.

 

Bundelen

Wat we vaak merken is dat mensen tijdens de behandelingen meer overzicht krijgt en zijn koers weer zelf kan bepalen. Iemand verwoordde het na een serie behandelingen: ‘Je hebt me geholpen mijn energie weer te bundelen zodat ik de kracht ontwikkelde om veranderingen door te zetten waar ik aan toe was.’

 

Zelf doen

Het is ook mogelijk om mensen voor thuis een advies en materiaal voor een wikkel mee te geven, zodat ze thuis zelf hun gezondheid kunnen ondersteunen. Zo kan iemand als bijvoorbeeld de benauwdheid of de pijn opkomt de wikkel direct zelf aanleggen. Of een ouder kan met een wikkel en een instructie van ons met een klein kind direct aan de slag.

 

Multidisciplinair

Het werken bij het Therapeuticum is prettig, omdat we in een team werken met verschillende disciplines. We kunnen bij elkaar terecht voor vragen. We vullen elkaar aan: soms kunnen de gesprekken bij een psychotherapeut, het werken bij kunstzinnige therapie of heileuritmie intenser worden in combinatie met of na een serie uitwendige behandelingen. Soms kan pas na enkele uitwendige behandelingen de fysiotherapeut aan het werk. De uitwendige therapie helpt iemand weer terug te komen bij de eigen kern. Daar realiseert iemand zich soms dat hij of zij extra handreikingen zoekt. Dat kan met de verschillende disciplines op allerlei manieren aangeboden worden.

 

Aanvulling op reguliere zorg

Artikel ‘uitwendige therapie als aanvulling op reguliere zorg’ door Eric Baars lectoraat antroposofische gezondheidszorg artikel in TVZ, tijdschrift voor ziekenverpleging juni 2018.

Assistenten & Praktijkondersteuners

Assistenten

 

De assistente staat u als eerste te woord wanneer u met de praktijk belt. De assistenten geven praktische adviezen, organiseren het spreekuur, maken herhalingsrecepten en voeren een aantal medische handelingen zelfstandig uit. De assistente is speciaal voor deze taken opgeleid en heeft beroepsgeheim.

 

Praktijk ondersteuners


Zij zijn speciaal opgeleid om mensen met diabetes type II, hart/vaatziekten en Astma / COPD te begeleiden. Ook kan zij door de huisarts ingezet worden om ouderen te begeleiden.

Contact

Therapeuticum Utrecht

Dekhuyzenstraat 60
3572 WN UTRECHT

030 275 95 00
 

Klik hier voor contactgegevens huisartsen

 

 

Klik hier voor de contactgegevens van alle therapeuten

 

 

Bereikbaarheid met openbaar vervoer

Het Therapeuticum is te bereiken met bus 4 (richting Voordorp). Uitstaphalte: Hengeveldstraat Utrecht.

Daar vandaan is het ongeveer 6 minuten lopen

Beschrijving looproute vanaf de bushalte:

- Loop met de richting van de bus mee de Kardinaal de Jongweg op richting Jan van Galenstraat;

- Sla rechts af de Jan van Galenstraat in;

- Sla direct na de sloot het wandelpad in;

- Volg dit pad ongeveer 50 meter;

- U ziet het pand liggen aan de linkerkant. De ingang is aan de slootzijde.

 

Bereikbaarheid met de auto

- Rijd vanaf de Kardinaal de Jongweg de Jan van Galenstraat in. 
- Sla de eerste weg rechts in. Dit is de Dekhuyzenstraat.

- Volg de Dekhuyzenstraat de bocht naar rechts om. 

- U ziet het pand liggen aan de linkerkant. De ingang is aan de slootzijde. 

 

Let op: er is goede parkeergelegenheid rondom het pand - dit is wel betaald parkeren. 

 

Psychologie

Binnen het therapeuticum bied ik, Miriam Janmaat, als psycholoog begeleiding, ondersteuning en/of therapie aan bij diverse klachten/problemen, zoals: angsten, stemmingsstoornissen, depressie, trauma, rouw- verlieservaringen, levensfaseproblematiek, onverklaarde lichamelijke klachten, stress- en spanningsklachten, keuzeproblematiek.

 

Ik werk vanuit de basis GGZ. Dit betekent dat u met een verwijsbrief van de huisarts voor vergoeding in aanmerking kunt komen. Ik heb een eigen praktijk. U kunt doorklikken naar mijn website om meer over mij te lezen.

 

Miriam is op maandag aanwezig en geeft de training Mindful family op woensdagavond op het Therapeuticum. 

 

Miriam Janmaat is bereikbaar:

Tel.nr: 06-27074705

Email: info@praktijkvoorpsychologieutrecht.nl

Website: www.praktijkvoorpsychologieutrecht.nl

Kunstzinnige therapie praktische informatie

Aanwezigheid

Josee Niekus is aanwezig op dinsdagmiddag en vrijdagochtend. 

 

Bereikbaarheid

030-2759502 (via antwoordapparaat).
06-22927119 te bereiken van 9.00 tot 18.00 uur.

 

Vergoedingen

Verschillende verzekeraars vergoeden de therapie geheel of gedeeltelijk. In de meeste gevallen is een aanvullende verzekering vereist. Informeer hiernaar bij u zorgverzekeraar of kijk in uw polis. Een verwijzing van uw huisarts is nodig.    


Als u in aanmerking komt voor Persoonsgebonden Budget (PGB), dan kunt u een vergoeding krijgen voor kunstzinnige therapie onder de naam ‘activerende begeleiding’.

 

Kosten

De tarieven zijn inclusief btw en materiaal.

 

Individuele kunstzinnige therapie/coach gesprek

 
Volwassenen en kinderen (50 minuten)

€ 70,-

Kunstzinnige therapie in een groep van 4 à 5 personen € 45,- p.p.                                                    
Intakegesprek  € 30,-
Toeslag aan huis

€ 25,-

 

Minima: mensen met een kleine beurs kunnen, in overleg, korting krijgen op het tarief. 


Bij verhindering, de afspraak 24 uur van tevoren afzeggen op telefoonnummer 030-2759502.

 

Betaling

De rekening wordt aan het begin van de maand gestuurd.

 

Registratie en lidmaatschap

Josee Niekus is geregistreerd lid van de Nederlandse Vereniging voor KunstzinnigeTherapieën (NVKToag) onder het registratienummer 0804. Daarnaast is ze lid van de Nederlandse Vereniging Zorgaanbieders (NVAZ). Klachten-/privacyregeling zijn in het Therapeuticum Utrecht aanwezig.

 

Op locatie

Josee Niekus verzorgt ook workshops of cursussen op locatie. Hierover kunt u contact met haar opnemen

 

Privacy Policy

In het kader van de nieuwe wet AVG vindt u hier de privacy policy van Josée Niekus. 

 

Meer informatie

www.kunstzinnigetherapie.nl

 

Artikel Genezen door kunst

Artikel Ook de ziel moet worden gevoed

Fysiotherapie praktische informatie

Fysiotherapie praktische informatie

Aanwezigheid fysiotherapeuten

Maandag Petie Bakker, Liselot Schiphorst (middag)
Dinsdag Petie Bakker, Liselot Schiphorst (ochtend)
Woensdag Lotte Dikken
Donderdag Petie Bakker, Liselot Schiphorst (middag)
Vrijdag Els van de Woning
 

 

 

Bereikbaarheid

Ingrid Swarte beheert de agenda’s van Petie, Liselot en Lotte. Afspraken met hen kunt u maken bij Ingrid via fysiotherapie@therapeuticumutrecht.nl / 030-2759501. 

Els beheert haar eigen agenda. Voor vragen of afspraken met Els kunt u haar direct benaderen via elsvanderwoning@gmail.com / 0317-356000.

Ingesproken berichten worden zoveel mogelijk dezelfde dag beantwoord.

 

Vergoedingen

Onze therapeuten hebben voor zichzelf een keuze gemaakt met welke verzekeraars zij voor 2021 een contract hebben gesloten.

Voor informatie over uw specifieke situatie, kijk uw polis na. Komt u er niet uit, neem dan contact op met uw fysiotherapeut.

 

Kosten

Indien u geen vergoeding krijgt van de verzekeraar zijn dit onze tarieven:
 

Reguliere zitting fysiotherapie

€ 36,50

Intake en onderzoek

Eerste behandeling na intake en onderzoek

Antroposofisch consult

€ 36,50

€ 36,50

€ 40,00

Toeslag behandeling aan huis € 18,25
Eenmalig fysiotherapeutisch onderzoek

€ 73,00

Niet nagekomen afspraak € 25,55

 

Registratie en lidmaatschap

Alle fysiotherapeuten zijn BIG geregistreerd, opgenomen in het kwaliteitsregister van de beroepsvereniging en lid van de Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) en de Nederlandse Vereniging voor Antroposofische Fysiotherapie (NVAF). We zijn aangesloten bij de klachtenregeling van het KNGF. Als gezondheidscentrum vallen we ook onder de klachtenregeling van de NVAZ.

Voor het eerste bezoek graag uw legitimatiebewijs en zorgverzekeringspasje meenemen.
Wij stellen het op prijs als u uw eigen handdoek meeneemt bij ieder bezoek.

 

Privacy Policy

In het kader van de nieuwe wet AVG vindt u hier de privacy policy van de fysiotherapeuten. 

 

Meer  informatie

Fysiotherapie www.kngf.nl
Antroposofische fysiotherapie www.nvaf.info
Kinderfysiotherapie www.nvfk.nl
Kinderfysiotherapie www.kindertherapeuticum.nl
Antroposofie www.antrovista.nl
Algemeen antroposofische zorg www.nvaz.nl
Uitwendige therapie

Uitwendige therapie

De huid is ons grootste zintuigorgaan en neemt stoffen op subtiele manier waar. Uitwendige therapie speelt daarop in met een behandeling die bestaat uit een ritmische inwrijving, een bad, of plaatselijke behandeling met een olie, zalf of een thee. Deze fijne materialen werken diep door in de onderliggende weefsels en organen. De behandeling ondersteunt en stimuleert daarmee het zelfgenezend vermogen van de mens.

Uitwendige therapie wordt toegepast wanneer 'de algehele conditie onder druk staat'. Denk bijvoorbeeld aan burn-out, kanker, slapeloosheid, rouwverwerking, chronische ziekten als fibromyalgie, reuma of MS, psychiatrische ziektebeelden of een ingrijpende gebeurtenis in je leven.

 

Uitwendige therapie is geschikt voor alle leeftijden, van zuigelingen tot hoogbejaarden. Thuis kun je zelf al veel doen en daarom geven we materialen en adviezen mee waarmee je zelf aan de slag kunt. Wat we vaak merken is dat iemand tijdens de behandelingen meer overzicht krijgt en daarin zijn koers weer zelf kan bepalen: ‘Je hebt me geholpen mijn energie weer te bundelen zodat ik de kracht ontwikkelde om veranderingen door te zetten waar ik aan toe was.’
De duur van de behandeling is inclusief het narusten ongeveer 60 minuten; de frequentie 1 keer per week. Het hele proces zal 7 tot 12 weken duren.

 

Beschrijving van een behandeling

Allereerst maken we kennis in een persoonlijk gesprek. Aan de hand hiervan, en eventueel de verwijzing van de arts, maken we een keuze voor een specifieke olie. In de behandeling brengen we per lichaamsdeel de olie aan op de huid met ritmische bewegingen. Na de behandeling blijf je, warm toegedekt, een half uur narusten.

Euritmietherapie praktische informatie

Tel. 06-14581045

jannekebesjes@gmail.com

 

Vergoedingen

De therapiesessies vinden wekelijks plaats. Bij ± 7 a 10 sessies zijn merkbare resultaten haalbaar. De behandelingen worden bij een groot aantal zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed via een aanvullend pakket.

 

Kosten

Kosten € 40,- per sessie van een half uur. Voor uitgebreide informatie over de vergoeding zie www.zorgwijzer.nl/vergoeding/euritmietherapie.  Wilt u bij het eerste bezoek uw pasje van de zorgverzekeraar meenemen? 

 

Registratie en lidmaatschap

Lid van de Nederlandse Vereniging voor Euritmietherapie NVET.

Lid van de Nederlandse Vereniging Antroposofische Zorgaanbieders NVAZ.

Klachtenregeling/privacyregeling zijn in Therapeuticum Utrecht aanwezig.

 

Meer informatie:

www.nvet.nl

www.nvaz.nl

Consultatieve arts

Een consultatieve praktijk is een artsenpraktijk waar u terecht kunt voor antroposofische geneeskunde als aanvulling op de geneeskunde van uw eigen arts. De zorg van een consultatieve arts is geen vervanging van huisartsgeneeskundige zorg.

 

Het kan voorkomen dat u kampt met een chronische of psychosomatische klacht waarvan u wilt weten of deze met antroposofische therapieën te behandelen is. Of u wilt onderzoeken wat u zelf kunt doen om uw gezondheid te bevorderen. Het gaat om klachten of ziekten waarmee u altijd eerst bij uw eigen arts bent geweest.

 

Antroposofische behandeling kan bijna altijd in combinatie met reguliere geneeskunde worden toegepast. In sommige gevallen kan het, mits medisch verantwoord, ook reguliere therapie vervangen. Bij acute of nieuwe klachten moet u uw huisarts raadplegen.

 

Wat is de werkwijze?

Afspraken kunt u maken door te mailen naar info@mariekekrans.nl of in te spreken via telefoonnummer 0343-522286. U wordt dan op korte termijn teruggemaild of gebeld voor een afspraak.

Een eerste afspraak duurt in de regel drie kwartier tot een uur, vervolgafspraken meestal 20 tot 30 minuten. Een verwijsbrief van uw (huis)arts heeft de voorkeur.

 

Voor de administratie verzoeken we u onderstaande gegevens in te vullen en te mailen naar info@mariekekrans.nl

 

Naam :
Geboortedatum :
Straat en huisnummer : 
Postcode :
Woonplaats :  
Tel. nr. :
Naam zorgverzekering.  :
Inschrijfnr. zorgverzekering. :
Naam huisarts :
Hulpvraag in het kort :

 

Wilt u bij de eerste afspraak uw BSN-nummer meebrengen?
 

Naast uw specifieke klacht(en) komt ook uw medische voorgeschiedenis aan de orde, eventueel uw levensloop, en vaak wordt er lichamelijk onderzoek gedaan. Het kan nodig zijn om, met uw toestemming, aanvullende informatie bij uw arts op te vragen. De behandeling kan bestaan uit antroposofische medicamenteuze therapie, verwijzing naar andere (antroposofische) behandelaars, zoals kunstzinnig therapeut, euritmietherapeut (bewegingstherapeut), psycholoog, fysio- of uitwendig therapeut of andere mogelijkheden, afhankelijk van het onderzoek.

Na het eerste consult wordt, in overleg met u, een bericht aan uw huisarts gestuurd. U krijgt hiervan een kopie.

 

Tarieven

Herhalingsrecept                                    € 12,50

Kort telefonisch consult                          € 12,50

Consult < 20 minuten                             € 25,-

Consult 20-30 minuten                           € 50,-

Consult 30-45 minuten                           € 75,-

Consult 45-60 minuten                           € 100,-             

Injectieserie: tarief in overleg met assistentes.

 

 • Er wordt, zeker voor een eerste consult, ruim tijd voor u gereserveerd. Houdt u er rekening mee dat een consult dat op dezelfde dag door u wordt afgezegd of zonder bericht niet wordt nagekomen in rekening wordt gebracht. Dit bedrag kunt u niet declareren bij uw verzekering.
 • Raadpleeg uw verzekering of de consulten door een antroposofisch arts, antroposofische medicijnen en therapieën worden vergoed. Doorgaans is hiervoor een aanvullende verzekering nodig. Rekeningen dient u eerst zelf te voldoen en dan te declareren bij uw verzekeraar.

 
Meer informatie

Meer informatie over Marieke Krans is te vinden op www.mariekekrans.nl

Wie meer wil weten over de antroposofische visie op ziekte, behandeling en genezing, de therapieën en therapeuten, kan terecht bij onderstaande instanties:

NVAZ (Nederlandse Federatie van Antroposofische Zorgaanbieders)

Secretariaat van de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Artsen, de N.V.A.A.

www.nvaz.nl
Postbus 839
3700 AV Zeist
Telefoon 030-6945544
Ook voor informatie over de dekking van aanvullende polissen van verzekeraars en contactadres voor de Klachtenregeling Antroposofische Gezondheidszorg volgens de Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen in de Zorg.

Nederlandse Vereniging van Antroposofische Artsen
www.nvaa.nl

Landelijke patiëntenvereniging antroposofische gezondheidszorg Antroposana
(ook voor informatie over verzekeringen)
Boslaan 15

3701 CH Zeist
Telefoon 085-7731440 (bereikbaar op dinsdag, woensdag, donderdag van 11-14 uur).
www.antroposana.nl

Antroposofie
www.antroposofie.nl

Gids voor antroposofie in Nederland
www.antrovista.com

Diëtetiek praktische informatie

Ivm het Coronavirus is de praktijk tot 6 april gesloten voor live contact. De praktijk blijft geopend voor gesprekken via beeldbellen en telefonische consulten. Daarvoor moet u als de klant beschikken over Whatsapp of Skype of telefoon. De praktijk is deze perioden op werkdagen van 12.00 – 13.00 uur bereikbaar voor vragen en het maken van afspraken.

 

Aanwezigheid

Annemieke is maandagmiddag in de even weken en dinsdagochtend op de oneven weken aanwezig voor spreekuur. Telefonische consulten kunnen indien gewenst ook op andere dagen plaatsvinden. 

 

Bereikbaarheid

Telefoon: 06-40408856

Email: info@even-wicht.nl

 

Kosten en vergoeding

Dieetadvies

Behandeling door een diëtist wordt voor 180 minuten per kalenderjaar vergoed vanuit de basisverzekering. Ook heeft een deel van de zorgverzekeraars dieetadvisering opgenomen in de aanvullende pakketten. Ook kunt u voor eigen rekening bij mij terecht voor dieetadvisering.

 

Voedingsadvies

Een voedingsadvies is voor eigen rekening.

Behandeling per kwartier € 15,-

Eerste consult (6 x 1 kwartier) € 90,-

Vervolgconsult (1 x 1 kwartier) € 15,-

Vervolgconsult (2 x 1 kwartier) € 30,-

E-mail consult € 15,-

Toeslag huisbezoek € 26,50

 

Het gaat hierbij zowel om rechtstreekse behandeltijd als om behandeltijd die plaatsvindt buiten uw aanwezigheid. Naast de gesprekken is er tijd nodig voor het opstellen en uitwerken van een individueel voedings- of dieetadvies, het bijhouden van het dossier en het rapporteren naar de verwijzer.

 

 

Links voor meer informatie

NVD
NVDA

Recepten

Herhaalrecepten kunnen aan ons worden doorgegeven via de telefoon, fax, of e-mail. 

Vermeld altijd uw naam en geboortedatum plus de naam van het middel, de sterkte en het aantal.
Doet u dit voor 12 uur, dan liggen uw medicijnen de volgende dag vanaf 15.00 uur bij uw apotheek. Voor antroposofische middelen kan dit langer duren, informeer dan bij de apotheek.

 

Telefoon 030-2759500, kies 2
Fax 030-2723129
E-mail recepten@therapeuticumutrecht.nl

Apotheek

De keuze van apotheek is geheel vrij. Alle apotheken bezorgen geneesmiddelen en hulpmiddelen indien nodig op verzoek thuis. Voor antroposofische middelen, kunt het beste terecht bij Apotheek Koert, Biltstraat 100, tel 2718585.

Ons advies voor vaccinaties voor de tropen en malariaprofylaxe: neem tenminste zes weken voor vertrek contact op met de GGD of apotheek Koert om na te gaan welke inentingen en malariaprofylaxe noodzakelijk zijn. De assistente geeft dan indien nodig de injecties.

(NB: Reizigersadvisering valt niet onder de ziektekostenverzekering en dient apart te worden afgerekend.) 

Wat doen we

Bij de huisartsenpraktijk kunt u terecht voor de volgende zaken

 

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Ga naar de startpagina van de huisartsenpraktijk.

 

Vergoedingen en kosten

Als u ingeschreven bent bij een huisartsenpraktijk worden de kosten voor huisartsenzorg volledig vergoed vanuit de basisverzekering en tellen de kosten niet mee voor uw eigen risico. U zult dus nooit een aparte nota voor huisartsenzorg ontvangen. Maar als de huisarts medicatie voorschrijft of extra onderzoek aanvraagt of u doorverwijst dan worden deze kosten door de verzekeraar eerst met uw eigen risico verrekend. U ontvangt hiervoor een nota van uw verzekering.

De huisarts geeft u medisch gezien het best mogelijke advies en is niet verantwoordelijk voor deze extra kosten. 

Het kan zijn dat u een overzicht van uw verzekeraar ontvangt waarop wel kosten voor de huisarts vermeld staan, zelfs als u geen gebruik heeft gemaakt van de huisartsenpraktijk. Dit is geen fout, u ziet dan hoe de huisartsenzorg in Nederland bekostigd wordt: de huisarts ontvangt voor elke ingeschreven patiënt een abonnementstarief met daarbovenop het bedrag voor de extra zorg die hij levert.

Als u onverhoopt elders in Nederland bent en vanwege medische noodzaak een beroep moet doen op een andere praktijk wordt er meestal het passantentarief gerekend. U kunt deze nota indienen bij de verzekeraar. Dit kan alleen als het gaat om een praktijk buiten uw woonplaats. 

 

Registratie en lidmaatschappen

Alle huisartsen die hier werken zijn lid van de beroepsverenigingen LHV en de wetenschappelijke vereniging NHG.

Daarnaast is de praktijk aangesloten bij de Utrechtse Huisartsenvereniging en de Coöperatie Stadsmaatschap Utrecht.

De praktijk heeft het kwaliteitskeurmerk NHG-praktijkaccreditering voor de reguliere zorg die zij biedt.

 

Privacy Reglement

In het kader van de nieuwe wet AVG kunt u hier het privacy reglement vinden van de huisartsenpraktijk. 

 

Links

Therapeuticum Utrecht

Hier meer info