In stilte

De stilte, de warmte en de wijze van toedekken ondersteunen de werking van de olie. Een half uur narusten hoort bij de behandeling zodat de olie zijn werk kan doen. Eigenlijk zou je beter kunnen zeggen ‘zodat het lichaam zijn werk kan doen’. Wanneer de hoofdklacht is dat iemand zich niet af kan sluiten voor de prikkels om zich heen, kiezen we voor een olie waarin onder andere de paardenkastanje zit. De olie toont het lichaam: doe een beetje meer zoals ik! De bolsterstekels houden de buitenwereld een beetje op afstand maar binnenin is een heerlijk zacht bedje waarin de kastanje zich kan ontwikkelen. In de loop van de behandelingen gaat het lichaam dit gebaar herkennen en zelfs overnemen zodat de prikkels beter buiten worden gehouden en iemand zelf beter zal herstellen.

 

Bundelen

Wat we vaak merken is dat mensen tijdens de behandelingen meer overzicht krijgt en zijn koers weer zelf kan bepalen. Iemand verwoordde het na een serie behandelingen: ‘Je hebt me geholpen mijn energie weer te bundelen zodat ik de kracht ontwikkelde om veranderingen door te zetten waar ik aan toe was.’

 

Zelf doen

Het is ook mogelijk om mensen voor thuis een advies en materiaal voor een wikkel mee te geven, zodat ze thuis zelf hun gezondheid kunnen ondersteunen. Zo kan iemand als bijvoorbeeld de benauwdheid of de pijn opkomt de wikkel direct zelf aanleggen. Of een ouder kan met een wikkel en een instructie van ons met een klein kind direct aan de slag.

 

Multidisciplinair

Het werken bij het Therapeuticum is prettig, omdat we in een team werken met verschillende disciplines. We kunnen bij elkaar terecht voor vragen. We vullen elkaar aan: soms kunnen de gesprekken bij een psychotherapeut, het werken bij kunstzinnige therapie of heileuritmie intenser worden in combinatie met of na een serie uitwendige behandelingen. Soms kan pas na enkele uitwendige behandelingen de fysiotherapeut aan het werk. De uitwendige therapie helpt iemand weer terug te komen bij de eigen kern. Daar realiseert iemand zich soms dat hij of zij extra handreikingen zoekt. Dat kan met de verschillende disciplines op allerlei manieren aangeboden worden.

 

Aanvulling op reguliere zorg

Artikel ‘uitwendige therapie als aanvulling op reguliere zorg’ door Eric Baars lectoraat antroposofische gezondheidszorg artikel in TVZ, tijdschrift voor ziekenverpleging juni 2018.