Janneke Besjes

Mijn naam is Janneke Besjes; en zal deze zomer als euritmietherapeut in therapeuticum Utrecht beginnen. Daarnaast werk ik ook als euritmietherapeut in het therapeuticum in Amersfoort.

Ik ben 45 jaar en 20 jaar euritmiste en heb naast euritmie als uitvoerend kunstenaar, met kinderen van alle leeftijden in het onderwijs gewerkt. Het grootste deel daarvan was met pubers in de bovenbouw .

 

De vraag van de pubers naar het waarom van de euritmie en daardoor de vraag aan jou als euritmiste om te weten waarom je iets doet, vond ik een van de leukste uitdagingen. Daardoor kun je de leerlingen enthousiasmeren en het maakte mij als euritmiste wakker voor het kunnen vertalen van de euritmie naar de belevingswereld van de jonge mens.

4 jaar geleden ben ik met de deeltijdopleiding voor euritmietherapie begonnen, wat nog weer een enorme verrijking en verdieping van het vak is. Het beroep van euritmietherapeut vind ik prachtig, je blijft altijd in ontwikkeling!

 

Bij de euritmietherapie vind ik het mooi en bijzonder dat je samen een stukje op weg gaat in een ontwikkelingsproces, dat je een stukje met iemand mee mag lopen.

De beweging is daarbij ons middel en maakt dat het een bepaalde objectiviteit heeft maar toch helemaal over jou gaat. We ervaren aan de beweging of het stromend is of vast, groot of klein. Hieraan kunnen we iets beleven en proberen we d.m.v. oefeningen, de harmonie te herstellen of juist een bepaalde kwaliteit te versterken.

De uitdaging ligt erin om te zoeken naar wat het beste past bij die persoon; de antwoorden ontstaan door de ontmoeting.

Het is fijn dat ik nu op mijn ervaring in het onderwijs terug kan grijpen. Verder vind ik het  persoonlijk nog belangrijk dat de euritmie, die toch zo prachtig is, meer zichtbaar kan worden in de wereld. In deze tijd waar yoga en mindfulness zo zichtbaar zijn in de samenleving, hoop ik dat de euritmie ook nog meer zijn weg in de wereld gaat vinden.

 

Vragen omtrent uitzondering dragen van mondkapje

Voor sommige mensen geldt dat ze op medische gronden geen mondkapje kunnen dragen. Lees hier verder wat u dan kunt doen.

Coronaprotocol bezoekers Therapeuticum

Therapeuten hebben het volgende corona protocol aangepast per 14 oktober met inachtneming van de RIVM richtlijnen.