Janneke Besjes

Mijn naam is Janneke Besjes, sinds de zomer van 2020 werk ik met veel plezier als euritmietherapeut in therapeuticum Utrecht. Daarnaast werk ik ook als euritmietherapeut in het therapeuticum in Amersfoort en op de vrije school Wonnebald in Den Haag. Ik ben meer dan 20 jaar euritmiste en heb naast euritmie als uitvoerend kunstenaar, met kinderen van alle leeftijden in het onderwijs gewerkt. Het grootste deel daarvan was met pubers in de bovenbouw.

  

Bij de euritmietherapie vind ik het mooi en bijzonder dat je samen een stukje op weg gaat in een ontwikkelingsproces, dat je een stukje met iemand mee mag lopen.

De beweging is daarbij ons middel en maakt dat het een bepaalde objectiviteit heeft maar toch helemaal over jou gaat. We ervaren aan de beweging of het stromend is of vast, groot of klein. Hieraan kunnen we iets beleven en proberen we d.m.v. oefeningen, de harmonie te herstellen, of een bepaalde kwaliteit te versterken.

De uitdaging ligt erin om te zoeken naar wat het beste past bij die persoon; de antwoorden ontstaan door de ontmoeting.

Het is fijn dat ik op mijn ervaring in het onderwijs terug kan grijpen. Verder vind ik het persoonlijk nog belangrijk dat de euritmie, die toch zo prachtig is, meer zichtbaar kan worden in de wereld. In deze tijd waar yoga en mindfulness zo zichtbaar zijn in de samenleving, hoop ik dat de euritmie ook nog meer zijn weg in de wereld gaat vinden.