Josée Niekus

Sinds 2008 werk ik als kunstzinnig therapeut bij het Therapeuticum Utrecht. Mijn interesse in kunstzinnige therapie vindt zijn oorsprong in het heilzame effect van kunst op de mens. Na een opleiding in de hotelbranche heb ik tien jaar in Buenos Aires aan een project gewerkt voor ex-drugsgebruikers. Zij kregen de mogelijkheid terug te keren naar de maatschappij, kunst was daarbij het hulpmiddel. Terug in Nederland heb ik de opleiding voor kunstzinnige therapie gedaan. Naast het Therapeuticum werk ik in een antroposofische instelling voor verslavingszorg als kunstzinnig therapeut en beeldend coach. 

 

Het boeit me om te zien hoe imand zich ontwikkelt en zich bewust wordt tijdens de therapie. Het geeft mij enorm veel voldoending om bijvoorbeeld bij volwassenen een biografieserie te doen en daarin de ontwikkelingslijnen zichtbaar te maken. Met kinderen werken geeft een extra dimensie aan mijn werk, ik kan bijdragen aan hun dagelijkse ontwikkeling en geniet van hun speelsheid en creativiteit. In mijn vrije tijd speel ik actief tennis en ben veel in het museum, filmhuis of theater te vinden.

 

Beeldende therapie vermindert angstklachten

Uit onderzoek van Annemarie Abbing, verbonden aan Hogeschool Leiden en promovenda bij Universiteit Leiden, blijkt dat beeldende therapie een positief effect heeft op het verminderen van angstklachten bij vrouwen met een angststoornis.

Zorgprogramma’s Therapeuticum Utrecht

De afgelopen tijd hebben we hard gewerkt aan het ontwikkelen van zorgprogramma’s. Dit is (financieel) mogelijk gemaakt door het samenwerkingsverband dat we zijn aangegaan in de GEZ Binnenstad (1ste lijn samenwerkingsverband GEZond Binnenstad).