Griepprik, aanvullende visie vanuit het therapeuticum

Vanuit de overheid wordt via huisartsenpraktijken een groep mensen opgeroepen die in aanmerking komt voor een gratis griepprik. Op thuisarts.nl is hier meer over te lezen.

Veel mensen die in deze groep vallen, stellen de vraag of het verstandig is de griepprik te nemen of niet. Uiteindelijk moet u die afweging natuurlijk zelf maken. Maar wij willen u als huisartsen van het Therapeuticum Utrecht wat overwegingen meegeven in aanvulling op de informatie van thuisarts.nl.

 

Zoals ook daar wordt aangegeven, is het belangrijk te beseffen dat de griepprik niet beschermt tegen de vele verkoudheids- en griepachtige ziektes die 's winters rondwaren. Alleen tegen de 'echte' griep is deze prik bedoeld. Daarnaast voorkomt de vaccinatie niet dat u de echte griep krijgt, maar de kans wordt wat kleiner en de duur en de ernst worden mogelijk wat bekort.

Er zijn ook andere maatregelen die u zelf kunt nemen om uw weerstand tegen de griep te verhogen. Wij denken hierbij aan alles wat uw algehele gezondheid bevordert: zoals gezond eten, regelmatige lichaamsbeweging buitenshuis en een goede balans tussen inspanning, zinvolle activiteiten en ontspanning. Kortom: een gezond lichaam en een gezonde geest. U kunt daarnaast zelfzorgmiddelen nemen, die de weerstand tegen verkoudheden en griep verhogen, zoals echinacea-middelen en infludo-druppels of kinfludo-korrels voor kinderen. Deze middelen zijn zonder recept verkrijgbaar bij uw apotheek, een aantal drogisterijen en bij natuurvoedingswinkels. Valt u in een zogenaamde risicogroep, dan kunt u ook extra aandacht besteden aan bijvoorbeeld uw suikerziekte of longziekte.

 

Rondom tijdelijk ziek zijn en hiervoor vaccineren spelen ook andere thema's mee. Herkent u dat het moeilijk is om even uit uw dagelijkse bezigheden en verantwoordelijkheden te stappen? In ons drukke en efficiënte leven staan we onszelf of anderen deze ruimte lastig toe. Het ziek zijn, klachten hebben, dingen niet kunnen, onszelf goed verzorgen of zelfs zorg nodig hebben en vragen, is soms ook een hele uitdaging, hoewel het belangrijke vaardigheden zijn. Wanneer we dan hersteld zijn, kunnen we vaak met een vernieuwde blik ons dagelijkse leven hervatten.

Het blijft belangrijk, en voor ons vanzelfsprekend, dat u bij hevig ziek zijn natuurlijk altijd kunt overleggen met de huisartsenpraktijk.