Griepvaccinatie 2021

Informatie over de griepvaccinatie campagne 2021 & nieuw toegevoegde doelgroepen. Vragen graag via griep@therapeuticumutrecht.nl

Wij gaan vaccineren in de week van 11 en/of 18 november. U ontvangt een uitnodiging met datum en tijdstip begin november.

In voorgaande jaren bent U van ons gewend dat de griepvaccinaties relatief vroeg in de campagne gegeven worden. Dit jaar is er landelijk vertraging in het bestelproces. Dit heeft geresulteerd in dat de griepvaccins pas in de eerste weken van november geleverd worden.

De pieken in griepgolven zijn de meeste jaren pas in januari/ februari of op z'n vroegst december, dus zelfs met een vaccinatie in november bent u op tijd beschermd (de antistoffen zijn 2 weken na de prik optimaal).

 

Voor meer informatie over de griepprik: zie www.thuisarts.nl/griep/ik-wil-griep-voorkomen-griepprik

Als u over onze visie op de griepprik wilt lezen, dan raden wij u van harte aan om te kijken op:

 

 

Het advies is om 2 weken tussen een griepvaccinatie en een corona-vaccinatie aan te houden, waarbij de griepvaccinatie voorrang heeft (omdat de afspraken voor de corona vaccinatie makkelijker per persoon te verzetten zijn).

 

Nieuwe doelgroepen

De Gezondheidsraad heeft voorgesteld een aantal doelgroepen toe te voegen aan de griepvaccinatie. Het officieel overnemen van dit advies komt te laat voor de griepvaccinatie dit jaar.

 

Patiënten uit de nieuwe doelgroepen die een griepvaccinatie wensen, kunnen zich op eigen initiatief bij ons melden, verzoek is dit per mail te doen: u kunt uw vaccinatie-wens doorgeven via:

griep@therapeuticumutrecht.nl  onder vermelding van: nieuwe doelgroep griepvaccinatie.

 

De bedoelde doelgroepen zijn:

- mensen met morbide obesitas (BMI ≥ 40)

- mensen met dementie (de meesten hiervan worden al uitgenodigd op grond van hun leeftijd > 60 jaar)

- mensen met cochleaire implantaten

- zwangere vrouwen vanaf 22 weken zwangerschap

- mensen met longschade na doormaken van covid (NB: dit is niet hetzelfde als long-covid)

- mensen met een neurologische aandoening (nu ook zonder longklachten - multiple sclerose, Parkinson, ALS, mystenia gravis, spierziekten; na CVA of hersenbloeding; epilepsie; kinderen met psychomotore retardatie)

- mensen met een verstandelijke beperking die thuis wonen