Euritmietherapie

Euritmietherapie is een bewegingstherapie ontwikkelt door Rudolf Steiner. Het wil aanvullend zijn op de reguliere gezondheidszorg en beschouwt de mens als geheel van lichaam, ziel en geest.

De therapie gaat ervan uit dat ieder mens bestaat uit bewegingsprocessen; en iedere beweging heeft daarbij een eigen karakter en bewegingskwaliteit. Bijv. het bloed dat stroomt, het hart dat in een ritme slaat, de beweging van de vertering. Maar ook een meer zielsmatige beweging zoals het uitstromen in de omgeving of het naar binnen komen in jezelf.

 

De verschillende bewegingskwaliteiten noemt Steiner de klanken en vormen de basis van de therapie. 

Deze bewegingsprocessen in ons lichaam kunnen soms verstoord raken: ze gaan bijvoorbeeld te snel of juist te langzaam of een ritme is uit evenwicht. Door middel van de Mindfull uitgevoerde bewegingsoefeningen van de euritmie worden de processen weer in een harmonieus bewegingsproces geleidt, waardoor het proces weer gezond wordt en lichaam en /of ziel zich weer kunnen herstellen. De bewegingen kunnen rustig of juist dynamisch zijn.

 

Het woord “euritmie” komt uit het Grieks en betekent “mooie, harmonieuze beweging”.

Euritmietherapie versterkt de levenskrachten, werkt vormend en ordenend op de lichamelijke, zielsmatige en geestelijke processen en stimuleert de zelfgenezingskracht van de mens.

 

Wanneer en voor wie?

Euritmietherapie is er voor iedereen; voor kinderen en volwassenen, voor ouderen en voor terminale patiënten.

De oefeningen vragen geen lenigheid of voorkennis, wel een bereidheid in het proces te stappen en te oefenen.

Dagelijks thuis oefenen versterkt de werking. (5 a 10 min. per dag). U bent als het ware uw eigen medicijn!

 

Er zijn bewegingen die meer de zielsmatige kant ondersteunen en harmoniseren, zoals bij stress, Burned out, depressie, angsten, overprikkeldheid of een rouwproces.

En er zijn bewegingen die meer op het lichaam en zijn processen werken zoals o.a. bij hoge/ lage bloeddruk, astma, migraine, hooikoorts, overgangsklachten, artrose, slaapstoornissen, hartklachten of  stofwisselingsklachten. Hierbij kan euritmietherapie ondersteunend zijn.

Verder is de therapie is inzetbaar bij verschillende klachten voor kinderen zoals spraakproblemen, bedplassen, buikpijn, hoofdpijn. En ook bij ontwikkelings- en/of gedragsproblematiek..

Zij kan ondersteuning bieden bij concentratieproblemen, ADHD, PDD-NOS, Dyslexie, angstige kinderen of kinderen met een “dunne huid”.

De therapie bestaat uit een serie van (7 á 12) wekelijkse sessies waarbij oefeningen gedaan worden die speciaal op het individu en vraag van de cliënt worden toegespitst.

De indicatie voor euritmietherapie wordt gesteld in samenspraak met de huisarts of de psychotherapeut/ psycholoog.

 

Euritmietherapeut worden? 

Hou je ven beweging, heb je interesse in de mens en een spirituele kijk op zijn ontwikkeling?

Dan is euritmietherapeut worden misschien wel het beroep voor jou! In dit filmpje vind je meer informatie.