Euritmietherapie

Euritmietherapie is een bewegingstherapie ontwikkelt door Rudolf Steiner, die iedere beweging een eigen karakter en bewegingskwaliteit gaf, dit zijn de klanken.

De therapie gaat ervan uit dat ieder mens bestaat uit bewegingsprocessen; bijv. het bloed dat stroomt, het hart dat in een ritme slaat en het ritme van de ademhaling. Maar ook een meer zielsmatige beweging zoals het uitstromen in de omgeving in een afwisselende beweging met het naar binnen komen in jezelf.

 

Deze bewegingen kunnen soms verstoord raken: ze gaan bijvoorbeeld te snel of juist te langzaam, ze komen vast te zitten, of een ritme is uit evenwicht. Door middel van de bewegingsoefeningen van de euritmie worden de processen weer in een harmonieus ritme of bewegingsproces geleidt, waardoor het zich weer kan herstellen. Er zijn bewegingen die meer de zielsmatige kant ondersteunen en harmoniseren, zoals bij stress, Burned out, depressie of een rouwproces.

En er zijn bewegingen die meer op het lichaam en zijn processen werken zoals bijvoorbeeld bij hoge bloeddruk, astma, migraine, allergie en obstipatie. Hierbij kan euritmietherapie ondersteunend zijn.

 

Wanneer en voor wie?

Euritmietherapie is er voor iedereen; voor kinderen en volwassenen, voor ouderen en voor terminale patiënten. De oefeningen vragen geen lenigheid of voorkennis, wel een bereidheid in het proces te stappen en thuis de oefeningen te doen. U bent als het ware uw eigen medicijn!