Kunstzinnige therapie ‘Salud Arte’

Kunstzinnige therapie ‘Salud Arte’

Kunstzinnige therapie is een non-verbale therapie waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende technieken zoals tekenen, schilderen en boetseren. Ervaring met deze technieken is niet nodig. Kunstzinnige therapie ondersteunt genezingsprocessen van de mens, op psychisch en lichamelijk gebied. Samen met de therapeut zoek je actief de weg naar versterking, vitaliteit, genezing en balans.

 

Bij Volwassenen

Kunstzinnige therapie kan ingezet worden o.a. bij angsten, burn-out, depressies, onzekerheid, verwerkingsproblematiek, biografisch trajecten of zingevingvragen, maar ook bij arbeidsconflicten. In allerlei situaties waarbij sprake is van verstoring van lichamelijke of psychisch evenwicht kan kunstzinnige therapie het genezingsproces actief ondersteunen. Samen met de therapeut zoek je actief  de weg naar versterking, vitaliteit, genezing en balans. Het gezonde evenwicht helpen herstellen.

 

Bij Kinderen

De weg van kind naar volwassene verloopt niet altijd gemakkelijk, soms leidt dit tot verstoring of stagnatie van de ontwikkeling. Op zo'n moment kan kunstzinnige therapie het kind een handje helpen. Er wordt vaak gewerkt met verhalen, sprookjes, mythen of sagen die aansluiten bij de problematiek. Wanneer het kind tekent of schildert geeft hij beelden weer die in hem leven. Zonder praten drukt een kind zijn gevoelens uit in kleur en vorm en laat hij zien hoe hij de wereld beleeft. Het kind zal door het kunstzinnig werken vertrouwen in zichzelf en zijn omgeving (her)vinden. Kunstzinnige therapie kan bijvoorbeeld ingezet worden bij onrust, verminderde concentratie, slaapproblemen, vage klachten zoals buikpijn, problemen op het sociale vlak of verwerkingsproblematiek. Kortom als een kind niet lekker in zijn vel zit is kunstzinnige therapie een goed hulpmiddel.

 

Het non-verbale karakter van de kunstzinnige therapie kan verrassend sterk zijn. De kracht van het beeld kan veel betekenen voor de cliënt:

 'Kunstzinnige therapie geeft subtiel sturing aan hetgeen waar ik mee bezig ben: het goed op de aarde blijven staan. Door te werken met kleuren en verschillende materialen raken mijn gedachten op de achtergrond. Ik kom steeds dichter bij mijzelf en het wordt rustig van binnen.'