Diëtetiek

Voedingstherapie / Diëtetiek

Mensen komen bij een voedingstherapeut/diëtist terecht wanneer ze begeleiding nodig hebben bij het aanpassen van hun eetpatroon. Soms vraagt de gezondheid hierom en soms wil iemand op een prettiger manier met eten leren omgaan.
Voedingstherapie wil met voeding meer dan alleen het lichaam in balans brengen. Het kijkt naar de kwantiteit van voedsel: vitaminen, mineralen, koolhydraten, eiwitten en vetten: komt er voldoende binnen en hoe is de verhouding? Het kijkt naar de kwaliteit van voedsel: werkt iets verwarmend/verkoelend, bevordert het de vertering? En het kijkt naar hoe je je verhoudt tot het eten. Hoe het de geest beïnvloed en visa versa.

 

Voor wie

Voor iedereen tussen de 4 maanden en 100 jaar die voedingsvragen heeft op het gebied van gezond willen blijven, vegetarisch/veganistisch eten of een klacht heeft op het gebied van: voedselallergie/-intolerantie, maag-, lever, darm, eczeem, diabetes en hypoglycemische klachten, onder- of overgewicht, candida, hart en vaten, reuma en andere ontstekingen, hoofdpijn, vermoeidheid en meer. Als jouw klacht of aandoening hier niet vermeld staat, informeer gerust naar de mogelijkheden.

 

Hoe werkt het

Voedingstherapie werkt met inzichten uit de westerse voedingsleer. De reguliere voedingsleer aangevuld met de antroposofische en de natuurgeneeskunde.
De antroposofische voedingsleer kijkt naar de kwaliteit van voedsel en de werkzaamheid voor de verschillende gebieden van de mens: bovenpool (hoofd), middengebied (hart, longen) en onderpool (buik, ledematen). De natuurgeneeskunde kijkt naar de verschillende orgaansystemen met als focus de maag, darmen, lever en nieren. Met bepaalde voeding en ritme kan de levenskracht en het zelf genezend vermogen aangesproken worden om de balans te herstellen. Tijdens de therapie wordt vaak aandacht besteed aan mindfullness en inzichten waarom je eet wat je eet. Bijvoorbeeld: waarom verlang ik zo naar zoet? Hiertoe worden ook oefeningen aangereikt. Kinderen krijgen vaak speelse opdrachten.

Indien er het vermoeden is van (diverse) intoleranties is er ook de mogelijkheid een voedselintolerantietest uit te voeren via Artemis Lab. De Artemis Foods analyses zoeken naar IgG antistoffen in het bloed als reactie op voedingsstoffen, om zo een beter beeld te geven van de voedselovergevoeligheid. Er kan op veel verschillende voedingsstoffen worden getest.

 

Het traject

Voor de intake krijg je een vragenlijst en het verzoek drie dagen een eetdagboek bij te houden. Na het intakegesprek wordt meestal in overleg een voedingsplan gemaakt. Deze bestaat uit o.a. een voedingsstoffen-berekening, doelstellingen, een voedingsmiddelentabel, een voorbeeld van een dagmenu en tal van recepten. Dit plan wordt besproken tijdens het tweede consult. Hierna ga je zelf aan de slag en vindt er een evaluatie plaats in de daaropvolgende één tot zes consulten.
Afhankelijk van de vraag en bij (jonge) kinderen wordt er ook afgeweken van het voedingsplan en bestaat het traject uit losse consulten.