Expositie

In de wachtkamer is aan de muren een expositie te bewonderen van telkens wisselende kunstenaars. Op dit moment is dat van Saskia van Gelderen. 

 

In het Therapeuticum hangen foto's, tekeningen en blauwdrukken van mij. Deze lijken misschien erg verschillend van elkaar, maar voor mij komt alles wat ik maak uit dezelfde bron. Ik kijk graag om me heen en laat me verwonderen door de kracht van de natuur, een lege plek in een drukke stad, de grilligheid van een landschap. Als ik er met mijn camera op uit trek probeer ik die verwondering te vangen in één stilstaand beeld. Een foto laat nooit de wereld precies zo zien als die is; het laat een heel selectief stukje zien. Een klein stukje wereld, wat er door een kader omheen te plaatsen, ineens een heel verhaal kan vertellen. De foto's laat ik heel bewust op aluminium afdrukken. Ze krijgen daardoor een gelaagdheid, ze vangen het licht. De beelden worden dynamisch omdat ze er met elke lichtval anders uit zien. 

 

Tekenen geeft me de kans om zelf een hele nieuwe wereld te scheppen. Dit doe ik vaak langzaam. Stipje voor stipje of streepje voor streepje ontstaat er een beeld. Vroeger werkte ik veel digitaal, maar inmiddels werk ik  met de hand. Door echt contact te maken met het papier ontstaat voor mij een hele andere beleving. De natuur is een grote inspiratiebron; er zit zoveel kracht en detail in een enkele bloem of boom. De tijd nemen om te kijken en te creëren zorgt voor een grote rust. 

 

Blauwdrukken (cyanotypes) zijn een prachtige oude techniek om tekeningen helemaal handmatig te reproduceren. Door papier te behandelen wordt het lichtgevoelig. Tekeningen op een transparant medium of gedroogde planten en bladeren kunnen mooie afdrukken opleveren. Het proces voelt speels; het is niet helemaal te controleren en elke afdruk wordt weer anders. In deze serie heb ik bewust tekeningen van waterwezens gebruikt. Deze komen mooi uit op het kenmerkende Pruisisch blauw van een cyanotype. 

 

Meer werk zien? Kijk op www.ateliervansaskia.nl of stuur een mail naar kunst@ateliervansaskia.nl voor meer informatie. 

 

Voor meer informatie over exposeren kunt u een mail sturen aan Josée Niekus