Ervaring cursisten

Cursus Biografisch werken

"Als man en vrouw weet je een hele hoop van elkaar. De cursus 'Biografisch werken' verbindt door middel van zelfportretten in verschillende levensfasen de verhalen van ons van vroeger en gedrag en gevoel van nu met elkaar en maakt nog inzichtelijker. Alsof de laatste stukjes van een puzzel op hun plek vallen. De portretten ontroeren … zij laten mij - dieper dan op een foto - mijn man als kind en jongen zien toen we elkaar nog lang niet kenden." G en H. 

 

"Josée Niekus geeft me al een lange periode Kunstzinnige Therapie. Het Therapeuticum Utrecht biedt dit in een holistische benadering van de cliënt aan. Voor mij, een vrouw van 58 jaar oud, zijn dat individuele sessies. Coachgesprekken in combinatie met creatieve beeldende uitingsvormen zoals nat-in-nat schilderen, pasteltekenen, of werken met klei. Deze oefeningen zoekt zij voor mij uit op basis van de levensverhalen die ik haar vertel. Op zo'n manier kom je op een diepere, tot dan toe onontdekte laag van je bewustzijn terecht. Dit kun je aangrijpen om te groeien en ontwikkelen. Ik heb het idee dat ik heb geleerd me op een nieuwe manier te gaan verhouden tot feiten en gebeurtenissen, die ik eerst als probleemgebieden ervoer. Het verdriet dat me eerst uitholde is langzamerhand tot vruchtbare grond geworden". W.P. 

 

Cursus Rouwverwerking:

"Ik wil je bedanken voor de cursus en jouw liefdevolle begeleiding. Het was voor mij prettig om naast praten ook creatief aan de slag te kunnen met dit onderwerp. De cursus had een duidelijke structuur die mij houvast gaf en de opdrachten boden mij een richting met perspectief binnen het rouwproces. Dit heeft mij enorm geholpen een groot deel van het rouwproces aan te kunnen gaan en 'licht aan het eind van de tunnel te zien'. Ik vond het ook enorm prettig om dit in een groep te doen en zoveel herkenning te ervaren bij de andere deelnemers, omdat het op deze manier voelde alsof we het samen deden. Ik ben erg blij dat ik ingestapt ben!" D.M.

 

Cursus Rouwverwerking:

"Om met jou en met fijne jonge mensen een  kunstzinnig 'hulptraject' te mogen delen, vanuit de koude regenachtige wintertijd naar dit stralende voorjaar, was een groot goed. Zoveel 'zwaar weer', ook bij de jongeren, en toch nu lichtpuntjes! Je brengt richting en houvast, door je eigen zijn en begeleiding. Dank je andermaal." L.d.V.

 

"Een hele nieuwe visie op mijn levensloop, ik heb een andere kijk op het gedrag van mijn moeder gekregen, hoe zij zich gedroeg tijdens mijn jeugd."

 

"Het kwam echt bij me binnen."